Az Egyesült Arab Emirátusok légügyi hatósága kiadta a légi üzemeltetői engedélyt az Air Arabia Abu Dhabi légitársaság részére, miközben a héten a Wizz Air is bejelentette, hogy felgyorsítja a Wizz Air Abu Dhabi megalapítását.

Megkapta a légi üzemeltetői engedélyt (Air Operating Certificate, AOC) az Egyesült Arab Emirátusok fővárosa, Abu-Dzabi első diszkont cége, az Air Arabia Abu Dhabi, amely az ország ötödik légitársasága lesz.

Az engedély azt igazolja, hogy a cég üzemelési, repülésbiztonsági és technikai szempontból kész van a működésre. Az Air Arabia Abu Dhabi IATA kódja a „3L” lesz.

Forrás: Air Arabia

Az Etihad Airways és az Air Arabia vegyesvállalataként megalapított low-cost légitársaság járatainak indulási dátumát egyelőre nem jelentették be. A kereskedelmi tevékenység megkezdéséhez még szükséges a Működési Engedély (Operating Licence) is, ennek odaítélésekor egyebek mellett az adott cég üzleti tervét és szükséges forrásainak meglétét vizsgálják a hatóságok hatóság.

Az új diszkont központja az Abu-Dzabi Nemzetközi Repülőtéren lesz, és a közlés szerint kiegészíti majd az Etihad Airways útvonal-hálózatát, kiszolgálva a 2003 óta működő Air Arabia üzleti modelljét követve a diszkont utazások iránti növekvő érdeklődést a régióban.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Tavaly decemberben a foglalási rendszerekbe felkerült az Air Arabia Abu Dhabi több, az Etihad Airways-szel code-share-alapon repült járata, eszerint a légitársaság 2020 márciusának végén kezdte volna az üzemelést Airbus A320-as repülőgépekkel.

A tervezett útvonalai között Kijev (Ukrajna), Tbiliszi (Grúzia), Jereván (Örményország), Almati (Kazahsztán), Dakka (Banglades), Dzsaipur (India), Pakisztánban Multán, Pesavar, Faiszálábád, Szaúd-Arábiában pedig Taif és Yanbu szerepeltek.

Rákapcsol a Wizz Air is az Emírségekben

A héten a Wizz Air vezére, Váradi József az Aviation Week internetes konferenciáján kijelentette, hogy megpróbálják az eredetileg tervezettnél előbb elindítani a Wizz Air Abu Dhabit, és a startup még nagyobb is lehet a korábban célzottnál.

Budapest, Bukarest és Szófia válna elérhetővé Abu-Dzabiból, de még nem derült ki, hogy ezt a magyar légitársaság, vagy majd a Wizz Air Abu Dhabi repüli

A légitársaság weboldalán a napokban megjelent tájékoztatás szerint Abu-Dzabit elsőként Budapesttel, Bukaresttel és Szófiával köti majd össze a Wizz Air.

Amint korábban megírtuk, a low-cost légitársaság a Abu-Dzabi Fejlesztési Holding (ADQ, korábban ADDH) és a Wizz Air vegyesvállalataként jön létre.

A március eleji közlés szerint a megállapodást követően a légitársaság azonnal elindította a Légi Üzemeltetői Engedély (Air Operator’s Certificate) és a Működési Engedély (Operating Licence) megszerzésének folyamatát az Egyesült Arab Emírségek polgári légi közlekedési hatóságánál.

A március eleji hivatalos bejelentés szerint az új diszkont légitársaság 2020 őszén kezdi meg az üzemelést Airbus A321neo repülőgépekkel az Abu-Dzabi Nemzetközi Repülőtéren, és az év második felétől kezdi a repülőjegyek értékesítését első úti céljaira Európában, a Közel-Keleten, Ázsiában és Afrikában.

A korábban közölt elképzelések szerint 2030-ra az emírségekbeli légitársaság 50 gépes flottát fog üzemeltetni, utasforgalma akkora elérheti az évi 20 milliót.

Eközben a budapesti központú légitársaság ezer fős leépítést és fizetéscsökkentést hajt végre, az Egyesült Királyságban pedig állami segítséget kért a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai miatt.