Az Embraer E195-E2 megkapta az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) engedélyét a London belvárosához közel fekvő repülőtér speciális megközelítési eljárásaihoz.

A most kiadott hatósági engedély lehetővé teszi a típus üzemeltetői számára, hogy a legnagyobb befogadóképességű, új generációs E2-essel járatokat indíthassanak a London-City repülőtérre (LCY).

Az Egyesült Királyság fővárosának üzleti negyedében működő repülőtér főként a szokásosnál meredekebb megközelítési eljárásai, a 3 helyett 5 fokos besiklási szög és a közeli magas épületek miatt jelent kihívást, futópályája csak 1500 méter hosszú, emellett szigorú zajvédelmi előírásoknak is meg kell felelni a le- és felszállás során.

Forrás: Embraer

Az E195-E2 a tanúsítási eljárás során bizonyította, hogy kevésbé zajos üzemelésre képes az ICAO Chapter 14. szabályzatban előírt szinteknél, a változat zajterhelése felszálláskor mintegy 60 százalékkal kisebb, mint az elődtípusoké.

A tanúsítvány megszerzése a Swissnek járatokat teljesítő Helvetic Airways és a KLM számára is megnyithatja a lehetőséget, hogy a több mint 130 férőhelyes E195-E2-es gépeit is használja az LCY-repülőtéren. A típus maximum 146 utas szállítására alkalmas egyosztályos székezéssel.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A brazil gyártó új generációs hajtóművekkel felszerelt családjának alapváltozata, az E190-E2 2021 szeptember óta már üzemelhet a London-City repülőtérre, a nagyobb változat első demonstrációs repülését tavaly nyáron hajtották végre.