A svájci Helvetic Airways átvette az első Embraer E195-E2 típusú gépét a brazil gyártótól, és bázist nyit Bázel repülőterén.

A HB-AZI lajstromjelű repülőgép pénteken érkezik meg zürichi bázisára Saõ José dos Camposból, és további három példány követi még július végéig az E2-es család legnagyobb befogadóképességű változatából.

A négy E195-E2-es forgalomba állításával a Helvetic Airways lezárja a 2019 októberében megkezdett flottamegújítási programját. Az utolsó Fokker 100-as két éve távozott a flottából, amelyeket az előző generációs E190-essel (E1) helyettesítettek.

A svájci regionális légitársaság még 2018-ban tizenkét darab 110 férőhelyes E190-E2-est rendelt, amelyből nyolcat vett át idén márciusig, négy rendelést pedig a hosszabb törzsű és 134 férőhelyes E195-E2 változatra konvertált át. A flottában még hat példány repül az E190-es régebbi hajtóművekkel felszerelt (E1) változatából, amelyek 112 utas szállítására képesek.

Forrás: Embraer

A légitársaság a Swiss és újabban a Eurowings számára is teljesít menetrend szerinti járatokat hosszú távú wet-lease megállapodásokkal, többek közt időnként Budapestre is. A cég emellett charter járatokat is üzemeltet, valamint más légitársaságoknak is ad bérbe repülőgépeket személyzettel együtt. A cég saját karbantartó-üzletággal rendelkezik a zürichi reptéren.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Helvetic a napokban jelentette be, hogy bázst nyit Bázel repülőterén, ahonnan a népszerű görög, spanyol és ciprusi nyaralócélpontokra üzemeltet majd járatokat. Ez vélhetően összefügg azzal, hogy a kereslet tartós visszaesése miatt a Swiss csökkenti flottáját és a Helvetictől igénybe vett kapacitását is.

Az Embraer E-Jet E2-család legnagyobb tagja, az E195-E2-es 41,6 méter hosszú, szárnyfesztávja 35,1 méter, maximális felszállótömege 61,5 tonna. A típus hatótávolsága 4 815 kilométer, és az E190-E2 változathoz képest 24-gyel több, 134 utas szállítására képes.