A dubaji légitársaság partnerével együtt a lehető legtöbb alkatrészt újrahasznosít, több elemet a repülésrajongók is megvásárolhatnak.

Az Emirates közlése szerint a Falcon Aircraft Recycling céggel közösen kezdik meg a 13 éves, A6-EDA lajstromú óriásgép újrahasznosítását.

A gépet 2008. július 28-án vették át Hamburgban, első járatán Dubajból New Yorkba repült három nappal később, utoljára pedig tavaly március 8-án teljesített kereskedelmi járatot, Szingapúrból repült vissza Dubajba. Összesen 6900 járatot teljesített, ezek során 62 repülőtéren fordult meg a világon.

A kép illusztráció. Forrás: Emirates

Az eddigiektől eltérően a folyamat nem csak a profittal eladható darabokra terjed ki, így a lehető legkevesebb szemetet termelik a folyamat során, összesen 190 tonna anyagot hasznosítanak újra.

A gépről már eltávolították a hajtóműveket, futóműveket és avionikai rendszereket, most a berendezésen a sor. A Wings Craft ezekből, illetve egyéb elemekből is elad jó néhányat, illetve emléktárgyakat készít belőlük, amelyeket a repülésrajongók is megvásárolhatnak, de ezekről csak később adnak bővebb tájékoztatást.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Emirates első kivont A380-asának szétbontásából és újrahasznosításából befolyt pénz a légitársaság alapítványához kerül, amely világszerte több projekten keresztül hátrányos helyzetű gyermekeket segít.

Mint arról korábban beszámoltunk, a dubaji légitársaság fél évvel korábbra hozta utolsó három A380-asa átvételét, a még idén megérkező példányok között lesz az utolsóként legyártott A380-as is.