A korábbi kiszivárgott értesülések beigazolódtak: megállapodott a japán Mitsubishi Heavy Industries és a kanadai Bombardier a CRJ regionális gép programjának átadásáról. Ezzel utóbbi teljesen kiszáll a kereskedelmi repülőgépek gyártásának piacáról, a CRJ gyártása 2020 második felében leáll.

A megállapodás szerint a mirabeli CRJ-gyártósor a Bombardier-nél marad, a Mitsubishi részére még legyártják az ügyfelek által eddig lekötött rendelésállományt, valamint biztosítják a cserealkatrészeket és részegységeket.

Az utolsó gép átadását követően, várhatóan 2020 második felében a CRJ típus gyártása megszűnik.

Forrás: Bombardier

A tranzakció a hatósági jóváhagyásokat követően 2020 elején léphet életbe, a japán fél 550 millió amerikai dollárt fizet készpénzben a programért.

A szerződés szerint a Mitsubishi illetékes a továbbiakban a CRJ-típusváltozatok karbantartásáért, támogatásáért, felújításáért, marketinges és kereskedelmi tevékenységéért, valamint az összes típusbizonyítvány is a japán cégre száll át.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Mitsubishi üzemelteti tovább a CRJ-hez köthető karbantartó- és támogatóközpontokat is Kanadában, illetve az Egyesült Államokban.

A közlemény szerint a CRJ-program megszerzése kiegészíti a Mitsubishi jelenleg meglévő kereskedelmi repülőgép üzletágát, azaz a Space Jet típuscsalád fejlesztésére nincs hatással az üzlet.

A CRJ felépített ügyféltámogatási rendszerei és folyamatai pedig az új japán típust szolgálják majd.

Grafika: Mitsubishi