Szeptember elsején leáll a szlovák Go2Sky, a négy Boeing 737-800-as típusú repülőgépet üzemeltető légitársaság megszüntetéséről a koronavírus-járvány miatti drasztikus keresletcsökkenés okán döntöttek a tulajdonosok.

A Go2Sky a flottájának kapacitásait személyzettel, karbantartással, biztosítással (ACMI üzleti modell szerint) értékesítette más légitársaságok és utazásszervezők részére.

Bár a cég tavaly még 2,6 millió eurós profitot könyvelt el, a koronavírus-járvány miatt a szektorban bekövetkezett kritikus helyzetben a cég nem tudja finanszírozni a működését, így visszaadja négy Boeing 737-800-asát a gépek tulajdonosainak – ezt Daniel Ferjanček a légitársaság vezetője erősítette meg a szlovák SME nevű portálnak.

A járvány következtében drasztikusan visszaesett a kereslet a wet-lease alapú gépbérlés iránt, sőt ezzel párhuzamosan a bérleti díjak is jelentősen csökkentek.

Forrás: Go2Sky – Facebook

A cégvezető közlése szerint emiatt szeptemberben már nem tudnák kifizetni a kötelezettségeiket, tartozásokat pedig nem akarnak felhalmozni sem a partnerekkel, sem a munkavállalókkal szemben.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A 2012-ben alapított Go2Sky mintegy 100-150 munkavállalót foglalkoztatott, információink szerint több magyar, ex-Malév pilóta is repült a cégnél.

Ferjanček nem zárta ki, hogy a járvány után, ha a gazdaság és a légiközlekedés helyzete stabilizálódik, valamilyen formában visszatérnek.

A szlovák légiközlekedési piacon az Air Explore légitársaság marad meg, amely a Go2Skyhoz hasonlóan wet-lease modellben működik, de a változó piaci körülményekre reagálva a nyári időszakban saját menetrend szerinti nyaralójáratokat is indított Pozsony és a dalmáciai Split között.