Mérföldkőhöz érkezett az Airbus tiencsini gyártósora: az európai gyártó végzett a négyszázadik itt készült repülőgép összeszerelésével.

Az Air China flottáját fogja gazdagítani az az A320neo, amely az európai gyártó keddi közlése szerint a kínai Tiencsinben működő gyártósoron összeszerelt négyszázadik A320-as családba tartozó gép.

Az üzem 2008-ban vegyesvállalat megalakításával jött létre, hogy az Airbus ki tudja elégíteni a kínai megrendelők igényeit. A gyárban csak A320-as típuscsaládba tartozó gépeket készítenek, ez volt az Airbus első, Európán kívüli végösszeszerelő üzeme. Összesen négy helyen születnek A320-asok: Toulouse-ban, Hamburgban, Tiencsinben és az Alabama állambeli Mobile-ban.

Fotó: Airbus

Mint megírtuk, a Boeing a napokban adta át az első olyan repülőgépét az Air China számára, amelyet Kínában fejeztek be. A Csousan városában, szintén vegyesvállalati formában létrehozott üzemben csak a gépek belterét alakítják ki, a 737 MAX-okat a Seattle melletti Rentonból repülik át ide. A Boeingnek ez az első üzeme az Egyesült Államokon kívül, a jövőben festőhangárokkal bővítik a kapacitását.

Kína nem véletlenül van fókuszban a két nagy gyártónál, megrendeléseik mintegy ötöde köt ki a kommunista ország piacán. A Boeing legutóbbi becslése szerint a következő 20 évben Kínának mintegy 7680 új repülőgépre lesz szüksége 1200 milliárd dollár piaci értékben.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.