A Farnborough Air Show-n érdekes irányvonal rajzolódott ki. Az Airbus és a Boeing is a szokásosnál jóval több olyan üzletet jelentett be, amit meg nem nevezett légitársasággal, vagy lízingcéggel kötött. A Bloomberg talált egy okot.

A jelenség mellé még egy érdekes dolog párosul, ami hirtelen le is rántja a leplet az okokról. Egyetlen kínai megrendelésről sem adtak hírt a gyártók. Emögött egyből az Egyesült Államok és Kínai kereskedelmi háborúja sejlik fel.

Eric Schulz, az Airbus kereskedelmi alelnöke is ezt igazolta vissza, a Bloombergnek azt mondta, azért nem nevezték meg a kínai vásárlókat, mert tartanak Donald Trump amerikai elnök kontrollálatlan Twitter-üzeneteitől.

Forrás: Boeing

Emiatt sok kelet-ázsiai légitársaság azt kérte, inkább ne fűtsék a Fehér Ház indulatait és ne nevezzék meg őket a megrendelések bejelentésekor. Az ügyfél kiléte akkor fog kiderülni, ha a kínai kormány jóváhagyta a vásárlást.

Schulz annyit tett hozzá a jelenséghez, hogy személy szerint jobban szeretné, ha megnevezhetnék a vásárlóikat, de a lényeg, hogy a nap végén cseng a kassza.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Bloomberg összesítése szerint a Farnborough Air Show-n a meg nem nevezett ügyfelek összesen közel 40 milliárd dollár értékben vásároltak repülőgépeket és szolgáltatásokat. Az Airbus bár európai gyártó, számos alkatrész az Egyesült Államokban készül, így viszont kikerülhetőek a büntetőadók és ez szúrhatja a republikánus elnök csőrét.