A 2017-esnél is nagyobb kumulált profitot vár a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) 2018-ra, de a jövedelmezőség a növekedő kerozinárak miatt nagy nyomás alatt lesz.

Biran Pearce a Genfben tartott konferencián elmondta, hogy a júniusihoz képest javították az évre összesített légitársasági profitra vonatkozó előrejelzést, amely az év végére a korábban becsült 31,4 milliárd helyett 34,5 milliárd dollár lehet. 2018-ra pedig új rekord, 38,4 milliárd dollár jöhet össze.

A vezető régió továbbra is Észak-Amerika lesz 15,6 milliárd dolláros idei és 16,4 milliárd dolláros jövő évi összesített eredménnyel. Európában a légitársaságok ebben az évben 9,8 milliárd dolláros adózott eredményre számíthatnak, míg jövőre 11,5 milliárd dollár eredményre készülhetnek.

Az egyetlen régió, amelyben az IATA visszavett az előrejelzésből, az a Közel-Kelet. A diplomáciai és egyéb problémákkal sújtott régióban a légitársaságok 2017-ben 300 millió dollár összesített eredményt érhetnek el, és 2018-ra sem fog 600 millió dollár fölé menni ez a mutató.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Brian Pierce hangsúlyozta, hogy a légitársaságok jövedelmezősége nagyban múlik majd a költségek kézben tartásán, mert a kerozin árának növekedése idén 1,7, jövőre viszont már 4,3 százalékkal dobja meg az egységköltségeket.

Ezt valamelyest ellentételezi majd, hogy az erős gazdasági növekedés miatt a járatok kihasználtsága új rekordot, 81,4 százalékot érhet el úgy is, hogy az ideihez képest 6 százalékkal kisebb kapacitás-bővítést jelentettek eddig be a légitársaságok.

Az IATA előrejelzése szerint a légi utasok idén 750 milliárd dollárt költenek majd, a légitársaságoknál 2,7 millióan dolgoznak majd, és egy munkavállaló átlagosan 109 ezer dollárral járulhat hozzá a  GDP növekedéséhez.