Semmilyen formában nem gondolkodik az Etihad és az Emirates az összeolvadáson, egyesülésen – közölte a régóta fel-felbukkanó pletykákkal kapcsolatban az utóbbi légitársaság elnöke. Ahmed bin Szaíd Al-Maktúm sejk azonban elárulta, hogy a korábbi együttműködés bővítését viszont tervezik, például a földi kiszolgálás területén. 

Bár pénzügyi gondjai vannak, az Etihad-csoport nincs a dubaji vetélytárs célkeresztjében (Fotó: Boeing)

Az Egyesült Arab Emírségek két nagy légitársasága, a dubaji Emirates és az abu-dzabi Etihad tulajdonosai nem folytatnak tárgyalásokat az egyesülésről, semmilyen formában – közölte az Emirates-csoport elnök-vezérigazgatója.

Ahmed bin Szaíd Al-Maktúm a minap az arabianbusiness.com portál szerint egy sajtótájékoztatón reagált a jó ideje rendre előkerülő, erről szóló pletykákra.

Mint rámutatott, cégek egyesüléséről beszélni mindig könnyebb, mint megvalósítani, és jelenleg az a véleményük, hogy jó ez a verseny. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy elképzelhető a dubaji és az abu-dzabi cég korábban elindított együttműködésének bővítése. A két légitársaság ugyanis év elején megállapodást kötött, hogy a repülésbiztonság terén közösen dolgoznak a jövőben.

Az Emirates és az Etihad eddigi együttműködése például kiterjeszthető a jövőben a földi kiszolgálás területére is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A reptéri földi kiszolgálás területén folytatódhat a két légitársaság együttműködése (Fotó: AIRportal.hu)

Al-Maktúm szerint ezen gondolkodnak most, hiszen az Emirates-csoport leányvállalata, a világ több pontján működő Dnata földi kiszolgáló cég olyan reptereken is jelen van, ahová az Etihad is jár.

Korábban megírtuk, hogy az Etihad átformálja a stratégiáját és igyekszik a holding visszatérni a nyereségességhez, miután két résztulajdona, az Alitalia és az Air Berlin pénzügyi katasztrófiája miatt rekordszintű veszteséget volt kénytelen jelenteni tavaly.

Ugyanakkor az abu-dzabi légitársaság vezetői hangsúlyozták, hogy maga a légitársaság jól működik operatív szinten. Azonban a holding gondjai miatt nemrég felmerült az a pletyka, hogy repülőgép-megrendeléseket is lemondhat, vagy átütemezhet az Etihad.