Miután a United Airlines kivonulásával megszűnt a Hamburg-New York légi kapcsolat múlt ősszel, a város delegációja az útvonal pótlásáról tárgyal Dubajban. Ám az ötödik szabadságjog körüli vitás helyzet miatt ez problémás lehet.

Fotó: AIRportal.hu

A United Airlines 2018 októberében megszüntette a Boeing 757-essel üzemeltetett New York-Newark és Hamburg közötti járatát, az egyetlen légi kapcsolatot ezen az útvonalon.

Ezért jelenleg az észak-német nagyváros és repterének vezetősége Dubajban tárgyal az Emirates főnökével, Tim Clarkkal – írja az aero.de portál.

A hamburgi delegáció és az öböl-menti légitársaság vezetősége egyetért abban, hogy az Emirates a dubaji útvonala meghosszabbításaként újranyithatná a Hamburg-New York járatát.

A légitársaság 2006 őszétől 2008 tavaszáig már repült a két város között, ugyanígy a Dubaj-Hamburg útvonal meghosszabbításával. A német város főpolgármestere, Peter Tschentcher most egy helyi lapnak elmondta: Tim Clark szerint gazdaságilag megvalósítható lenne ez az ötödik szabadságjogon alapuló járat, ám van némi akadály. Ez pedig az Egyesült Államok és három nagy légitársaságának az arab versenytársakkal szembeni ellenérzése.

Hirdetés

Ennek folyományaként az öböl-menti hármakkal (Emirates, Etihad, Qatar, valamint a kormányzatok) megállapodások születtek, hogy nem nyitnak többé ilyen “szöcskejáratokat” a bázisaikról Európa érintésével az USA városaiba, a két utóbbi között utasokat is szállítva.

A hamburgi városvezető közölte: a német szövetségi közlekedési miniszterrel, Andreas Scheuerrel meg fogja beszélni ezt a kérdést, hogy valamiképp megoldást találjanak rá.

Mint megírtuk, az Emirates már üzemeltet Athénen, illetve Milánón keresztül New York-i járatokat, részben ez is oka volt az USA nagy légitársaságai felől érkező kritikáknak, mondván, a szerintük tiltott állami támogatásokat élvező öböl-menti cégek ezzel elszívják az utasforgalmat.

Hirdetés