Miután a United Airlines kivonulásával megszűnt a Hamburg-New York légi kapcsolat múlt ősszel, a város delegációja az útvonal pótlásáról tárgyal Dubajban. Ám az ötödik szabadságjog körüli vitás helyzet miatt ez problémás lehet.

Fotó: AIRportal.hu

A United Airlines 2018 októberében megszüntette a Boeing 757-essel üzemeltetett New York-Newark és Hamburg közötti járatát, az egyetlen légi kapcsolatot ezen az útvonalon.

Ezért jelenleg az észak-német nagyváros és repterének vezetősége Dubajban tárgyal az Emirates főnökével, Tim Clarkkal – írja az aero.de portál.

A hamburgi delegáció és az öböl-menti légitársaság vezetősége egyetért abban, hogy az Emirates a dubaji útvonala meghosszabbításaként újranyithatná a Hamburg-New York járatát.

A légitársaság 2006 őszétől 2008 tavaszáig már repült a két város között, ugyanígy a Dubaj-Hamburg útvonal meghosszabbításával. A német város főpolgármestere, Peter Tschentcher most egy helyi lapnak elmondta: Tim Clark szerint gazdaságilag megvalósítható lenne ez az ötödik szabadságjogon alapuló járat, ám van némi akadály. Ez pedig az Egyesült Államok és három nagy légitársaságának az arab versenytársakkal szembeni ellenérzése.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ennek folyományaként az öböl-menti hármakkal (Emirates, Etihad, Qatar, valamint a kormányzatok) megállapodások születtek, hogy nem nyitnak többé ilyen „szöcskejáratokat” a bázisaikról Európa érintésével az USA városaiba, a két utóbbi között utasokat is szállítva.

A hamburgi városvezető közölte: a német szövetségi közlekedési miniszterrel, Andreas Scheuerrel meg fogja beszélni ezt a kérdést, hogy valamiképp megoldást találjanak rá.

Mint megírtuk, az Emirates már üzemeltet Athénen, illetve Milánón keresztül New York-i járatokat, részben ez is oka volt az USA nagy légitársaságai felől érkező kritikáknak, mondván, a szerintük tiltott állami támogatásokat élvező öböl-menti cégek ezzel elszívják az utasforgalmat.