A járvány második hulláma okozta forgalomcsökkenés a Liszt Ferenc-repülőtéren októberben is folytatódott: az év tizedik hónapjában az utasok száma 95,7, a gépmozgások száma 78, a légiáru mennyisége 10,3 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest.

A repülőtér üzemeltetője 62 816 utast regisztrált idén októberben, ami 95,7 százalékos visszaesést jelent a tavalyi 1,4 milliós forgalomhoz viszonyítva.

Az év első tíz hónapjában, tehát január elejétől október végéig eddig közel 10 millióval kevesebb, 3,74 millió utas fordult meg Ferihegyen az egy évvel korábbihoz képest, ez 72,5 százalékos visszaesés.

Illusztráció. Szeptemberben terminálrészeket zárt le az üzemeltető a csökkenő forgalom miatt. (Forrás: Budapest Airport)

A gépmozgások, azaz a le- és felszállások száma 2 413 volt októberben, ez 78 százalékkal, 8 554-gyel kevesebb a 2019 októberihez viszonyítva.

A repülőtéren áthaladó áruforgalom októberben 11 486 tonna volt, ez 1 321 tonnával, 10,3 százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanekkor. A közölt adatokba a repülőtéren áthaladó, de közúti fuvarozással szállított áru mennyiségét is beleszámolja az üzemeltető.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Budapest Airport szeptember elején azt közölte, hogy a járvány, és az ősztől újra bevezetett utazási korlátozások miatt az utasforgalom az eredetileg tervezettnek maximum az egyharmada, legfeljebb 5,5 millió fő lehet 2020-ban. Később a repülőtér üzemeltetője azt is közölte, hogy mivel az utasforgalom a 17 évvel ezelőtti szintre csökken, a Budapest Airport nem tudja fenntartani a korábban, már a járvány hatására becsült 10 milliós utasszámhoz mért dolgozói létszámot sem, ezért elkerülhetetlenné vált az újabb létszámcsökkentés a vállalatnál.

A koronavírus-járvány okozta drasztikus utasszámcsökkenés világszerte megfigyelhető: 2020 végéig várhatóan a 69 százalékot is eléri a globális utasszám-csökkenés, ami közel 1,7 milliárd légi utas „eltűnését” jelenti.

Ismeretes, a 2019-es rekordév volt a Budapest Airport számára, összesen 16 173 489 utas fordult meg a repülőtéren, ami 8,8 százalékos növekedés volt a megelőző évhez képest. Az utasok száma tavaly több mint 1,3 millióval haladta meg a 2018-ast.

A cikk elkészítéséhez a nemzetközi légiközlekedési információk elemzésével foglalkozó adatbázisokat használtuk.