Óriási károkat okozott az ötös erősségű Irma hurrikán a karib térségben szerdán. A St. Maarten-i repülőtéren hatalmas pusztítást okozott a 360 kilométer per órás széllökésekkel tomboló vihar.

A vihart követően a helyszínen készült és a közösségi médiában megjelent fotók tanúsága szerint a holland-francia sziget repülőterén is jelentős károkat okozott a hurrikán. A tengerparton fekvő Princess Juliana repülőtér terminálépületében – kívül és belül is – is komoly károk keletkeztek, több utashíd megrongálódott. A forgalmi előteret roncsdarabok és homok öntötte el.

Az MTI összefoglalója szerint szerdán a francia Antillákon haladt át a valaha feljegyzett legerősebb hurrikán, az Irma – jelentette a francia meteorológiai szolgálat. A  francia kormány válságtanácskozásra ült össze.

A Meteo France tájékoztatása szerint a hurrikán mintegy ötven kilométer átmérőjű „szeme” másfél órán át tartózkodott Saint-Barthélemy szigete felett, majd Saint-Martinre csapott le.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

„Óriási károk keletkeznek a szigeteken” – hangsúlyozta a Météo France. A tenger „szélsőséges erővel hullámzott” a partoknál, és az alacsonyan fekvő tengerparti területeket teljesen elborította.

A legerősebb, ötös kategóriába sorolt Irma széllökéseinek sebessége a francia Antillákhoz közelítve elérte az óránként 360 kilométert a meteorológusok mérései szerint.

A két szigeten most először haladt át egy hurrikán szeme, s ilyen erős hurrikán még soha nem csapott le a térségre. A riasztás a legmagasabb szintű volt, ami azt jelenti, hogy a teljes lakosságot biztonságba helyezték.

Elfújta a szél: a Maho Beach-et mutató webkamera utolsó percei

Annick Girardin, a francia tengerentúli területek minisztere azt közölte, hogy már most nagyon jelentősek a hurrikán által okozott károk.

Korábban a kormány „erős aggodalmának” adott hangot amiatt, hogy a két szigeten mintegy hétezer ember nem akart biztonságos helyre vonulni a hurrikán érkezése előtt. „Nagy a félelem” miattuk – mondta a tárcavezető, de áldozatokról és sérültekről egyelőre nem érkeztek hírek. A belügyminisztérium azt közölte, hogy nem tudnak emberi veszteségről.

Párizsban este bejelentették, hogy a francia kormány válságtanácskozásra ült össze. Az ülésen részt vesz Emmanuel Macron államfő is.

Annie Laubies, a két sziget prefektusa kedden azt mondta, hogy 11 ezren élnek a kockázatos térségben, s arra kérte őket, hogy „azonnal induljanak, mert az életük van veszélyben”. A prefektus emlékeztetett arra, hogy az állam „teljes mozgósítást” rendelt el, minden anyagi és emberi eszköz rendelkezésre áll, egy vízszállító hajót azonnal a szigetre tudnak küldeni, ha szükséges.

Guadeloupe szigetétől, ahol szintén riasztást adtak ki, távolabb haladt el a hurrikán szeme, de ott is óránként 100 kilométeres erősségű széllökéseket mértek, heves esőzés volt és a tengeri viszonyok „nagyon veszélyesek” a meteorológiai intézet szerint.
Utoljára közel harminc éve, 1988-ban a Gilbert nevű hurrikán jelentett hasonló fenyegetést a térségre.

Az Irma a jelentések szerint óránként 22 kilométeres sebességgel halad tovább az előre jelzett nyomvonalon a Virgin-szigetek felé, s az esti órákban érheti el Puerto Ricót, a Dominikai Köztársaságot, majd Haitit, Kubát, és valószínűleg pénteken Floridát. Az Irma hatalmasabb mint a Texasra és Louisiane-ra a közelmúltban lecsapó Harvey, amelynek legalább 42-n estek áldozatuk és több mint 100 milliárd dollár volt az anyagi kár.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!