Öt százalékos részesedést vásárolt a China Southern légitársaságban a Qatar Airways.

A Qatar Airways Group Q.C.S.C. január 2-án jelentette be, hogy stratégiai befektetési tevékenysége részeként 2018. december 28-án részvényeket vásárolt a China Southern Airlinesban, Kína legnagyobb légitársaságában.

A Qatar Airways-csoport a tranzakciót követően a China Southern Airlines fogalomban lévő részvényeinek 5 százalékát birtokolja.

Forrás: Qatar Airways

A közlés szerint a dohai cég mintegy 3,5 százaléknyi A és 1,5 százaléknyi H típusú részvényt szerzett meg a tranzakcióban.

Akbar Al Baker a tranzakcióról kiadott közleményben a China Southern légitársaságot az egyik legnagyobb presztízsű kínai belföldi légifuvarozóként, és világ légiközlekedési piacának fontos szereplőjeként jellemezte.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Qatar Airways vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy hatalmas potenciált lát a két légitársaság jövőbeni együttműködésében.

A China Southern novemberben jelentette be, hogy elhagyja eddigi légiszövetségét, a Skyteamet. A szakítás után várhatóan a rivális Oneworld táborát fogja erősíteni.

Az e szövetségben meghatározó American Airlines és a China Southern 2017 márciusában lépett együttműködésre, az amerikai cég 200 millió dollár értékű részesedést is vásárolt a kínai légitársaságban.

Ugyanakkor a Qatar Airways nem ápol túl jó viszonyt az American Airlines-szal, a dohai légitársaság vezetője, Akbar Al-Baker korábban többször is utalt arra, hogy a Oneworld szövetségben meghatározó több légitársasággal (de kiemelten az Americannel és Qantas-szal) fennálló konfliktusa miatt akár már 2019-ben kiléphet a Oneworld szövetségből.

Érdekes mellékszál a két cég viszonyában, hogy még 2017-ben a Qatar Airways 10%-os tulajdonrészt akart szerezni az Ameriacan Airlinesban, de az amerikaiak ellenállása miatt a katari cég végül elállt a bevásárlástól.

A Qatar Airways részesedés-vásárlása Oneworld-tagság irányába tendáló China Southernben sokkal inkább azt mutathatja, hogy
Akbar Al Baker mégsem akarja felégetni a hidakat az eddigi partnereivel, inkább a befolyását kívánja növelni a légiszövetségben, illetve a bevásárlással némi borsot tör a China Southernbe szintén befektető American orra alá.

A Qatar Airways világszerte kiterjedt portfólióval rendelkezik vezető légitársaságokban, légitársasági holdingokban. A dohai cég birtokolja az európai International Airlines Group (IAG) 20 százalékát, a dél-amerikai Latam-csoport 10 százalékát, az olasz Air Italy 49%-át és a hongkongi Cathay Pacific 9,99 százalékát.

Forrás: Boeing