Az IATA legfrissebb adatai szerint mintegy 5 milliárd amerikai dollárja ragadt bent a légitársaságoknak 16 országban, mert a kormány nem engedi kivinni a devizát.

A kereskedelmi szervezet sydney-i közgyűlésén is szóba került a téma, ezzel kapcsolatban az IATA azt közölte, hogy 16 országban 4,9 milliárd dollár dekkol, amely a légitársaságokat illeti. Elsősorban a gazdasági válsággal sújtott országokban, Venezuelában, Angolában és Szudánban ragadt a legtöbb pénz: csak Venezuelából 3,8 milliárd dollárhoz nem jutnak hozzá a légifuvarozók.

Az ügy háttere, hogy ezekben az országokban a gazdasági válság mellett hiperinfláció is van, ezért a légitársaságok a biztonság kedvéért nem a helyi valutában, hanem amerikai dollárban értékesítik a jegyeket és egyéb termékeket. Ezeket azonban a bankok felsőbb utasításra nem adják ki a légitársaságoknak.

Akbar Al Baker, a Qatar Airways vezetője, és most már az IATA igazgatóságának új elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, a szervezet feladata lenne, hogy behajtsa ezeket a pénzeket.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Alexandre de Juniac elnök-vezérigazgató ugyanakkor azt mondta, szerinte, rövidtávon semmi esély nincs arra, hogy ezt a pénzt megkapják az érintettek. Az IATA annyit tehet, hogy felszólítja a kormányokat a nemzetközi szerződések betartására. Kiemelte azonban, hogy Nigériától sikerül 600 millió eurót „behajtani”, így nincs minden veszve.