Több ezer látogató befogadására alkalmas, 1830 méter hosszú parkot alakítottak ki a korábban bezárt sanghaji Longhua repülőtér egykori futópályájának területén.

A város fő folyója a Huangpu szomszédságában fekvő, Xuhui Runway Park elnevezésű helyszín korábban Sanghaj egyetlen civil repülőtere volt, 1948-tól egészen 2011-es bezárásáig szolgálta ki a várost.

Az elhagyott légikikötő futópályájának területét úgy alakították közparkká, hogy több helyen megmaradt az eredeti betonozás, illetve a tereptárgyakat is a repülést felidézve alakították ki.

Fotó: Sasaki

A tervezők célja az volt, hogy a hely tükrözze korábbi történetét: a repülés témája az egész parkban megtalálható, az eredeti helyszínről elnevezett szökőkutak mellett az egykori futópálya egy része beépült a park kialakításába.

Az alkotók szerint ez mind az építési költségek megtakarításában, mind pedig a gyártási folyamatból származó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében segített. A tervezőcsapat a park fő gyalogos útján megőrizte az eredeti irányjelzéseket, máshol a feltört betont újra felhasználták.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: Sasaki

A világítás oszlopai és a padok repülőgépszárnyat idéznek, míg a földi fények, amelyek segítenek a tájékozódásban sötétben is, szintén a repülőtér múltjára emlékeztetnek.

A parkban található egy rendezvénytér is, ahol 900 fős társaságot tudnak fogadni, míg a teljes terület nagyjából 3500 látogató befogadására elég. A park területén található növények mind a Jangce-deltában honosak: összesen 82 növényfajt és 2227 fát ültettek a helyszínen.

Fotó: Sasaki