A Qatar Airwayst szemelte ki lehetséges partnernek a Sri Lankan Airways fő tulajdonosa, az állam, pontosabban a kormány. Az első tárgyalások már megvoltak, privatizálásról egyelőre nincs szó.

A ch-aviation a Daily News hírét szemlézve idézte Kabir Hashimot, SriLanka közlekedési miniszterét, aki leszögezte, hogy eszük ágában sincsen privatizálni az állami légitársaságot, csak egy olyan szövetségest keresnek, amelynek nemzetközi hálózata hozzájárulhat a Sri Lankan fejlődéséhez.

A miniszter az első tárgyalásokat már lefolytatta Katar emírjével, és ezeket rendkívül sikeresnek ítélte, jelenleg az öböl-menti politikusok válaszára várnak.

Az 1980-ban alapított, jelenleg 26 gépes Airbus-flottával 43 útvonalra repülő, nehéz anyagi helyzetben lévő Sri Lankan száz százalékban állami tulajdonú, a finanszírozásban a Credit Suisse 200 millió dolláros hitele is segít, amelyről még tavaly állapodtak meg. Emellett az állam átvállalta a légitársaság 702 millió dollár adósságállományát is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A cég vezetésében a ch-aviation szerint jelenleg épp vezetőváltás van, miután a legutóbbi fejesek mind belebuktak egy kiterjedt csalássorozatba.

A Qatar Airways az elmúlt időszakban rendkívüli étvággyal igyekezett a világ minden táján akvizíciókat végrehajtani, az IAG-ban megnövelték a részesedésüket, a Cathay Pacificbe és az olasz Meridiánába is bevásárolták magukat, és úgy tűnik, hogy az American Airlines-os bukta után most új lehetőség nyílt egy államokbeli légitársaság egy részét megszerezni: egy névtelenséget kérő startup légitársaság 25 százalékos részesedést kínált a Qatar Airwysnek.

Akbar Al Baker, a Qatar vezérigazgatója korábban azt nyilatkozta, hogy kész további részesedések vásárlására más légitársaságokban, ha azzal nem sértik a tiszta versenyt.