A járvány második hulláma okozta utasforgalom-csökkenés a Liszt Ferenc-repülőtéren novemberben is folytatódott, az év tizenegyedik hónapjában kevesebb mint ötvenezer utas fordult meg a budapesti légikikötőben, a légiáru mennyisége viszont rekordot döntött.

A repülőtér üzemeltetője 49 283 utast regisztrált novemberben, ami 96,1 százalékos visszaesést jelent a tavaly ugyanekkor regisztrált 1 millió 270 ezerhez viszonyítva.

Az év első tizenegy hónapjában eddig összesen 3 millió 791 ezer utast szolgált ki Ferihegy, amely 74,5 százalékos visszaesést jelent a tavalyi azonos időszakhoz viszonyítva.

Amint azt november közepén a Budapest Airport is közölte, az éves utasforgalom várhatóan 4 millió alatt marad 2020-ban a magyar főváros repülőterén.

A gépmozgások, azaz a le- és felszállások száma 1 854 volt a múlt hónapban, ez 80,9 százalékkal, 7 857-tel kevesebb a 2019. novemberihez viszonyítva.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: Budapest Airport

A légiáru-forgalom viszont rekordot döntött az elmúlt hónapban, novemberben 13 865 tonna teheráru haladt át a repülőtéren, ez 821 tonnával, 6,3 százalékkal több, mint tavaly ugyanekkor.

Az eddigi 13 735 tonnás rekordot 2018 novemberében érte el a Budapest Airport.

A 2020. január-november között fogadott és indított áru mennyisége meghaladta a 120 000 tonnát. A Budapest Airport lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint ez nem csak a járvánnyal kapcsolatos szállítmányoknak, a megváltozott vásárlási szokásoknak és a
teljes cargo közösségnek köszönhető, hanem nagy mértékben a Budapest Airport által 50 millió euró értékben, teljes egészében saját forrásból megvalósított BUD Cargo City világszínvonalú létesítményeinek, ami egyre több légiárut vonz Budapestre.

A közölt adatokba a repülőtéren áthaladó, de közúti fuvarozással szállított áru mennyiségét is beleszámolja az üzemeltető.

A koronavírus-járvány okozta drasztikus utasszámcsökkenés világszerte megfigyelhető: 2020 végéig várhatóan a 69 százalékot is eléri a mérséklődés, ami közel 1,7 milliárd légi utas „eltűnését” jelenti.

Ismeretes, a 2019-es rekordév volt a Budapest Airport számára, összesen 16 173 489 utas fordult meg a repülőtéren, ami 8,8 százalékos növekedés volt a megelőző évhez képest. Az utasok száma tavaly több mint 1,3 millióval haladta meg a 2018-ast, és eredetileg az idei évre is hasonló mértékű növekedést várt az üzemeltető.

Cikkajánló: 

Megkezdte a felkészülést a BUD Cargo City az oltóanyag szállításának kihívásaira

A cikk elkészítéséhez a nemzetközi légiközlekedési információk elemzésével foglalkozó adatbázisokat használtuk.