Rekord szintre nőtt 2017-ben a kereskedelmi forgalomban résztvevő utasszállító gépek töltöttsége, a legjobban Európában használják ki a gépek kapacitásait.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint 2017-ben az utasforgalom értékesített utaskilométerben számolva 7,6 százalékkal bővült 2016-hoz képest, amely bőven a tízéves átlagos fejlődési ütem (5,5 százalék) fölött van. A kapacitásokat a légitársaság 6,3 százalékkal emelték, így a járatok töltöttsége 0,9 százalékponttal 81,4 százalékra javult. Egy éven belül az átlagos töltöttség soha nem volt ilyen magas.

Alexandre de Juniac, az IATA vezetője kommentárjában azt írta, hogy az átlagon felüli bővülésnek alapvetően két oka van: a gazdasági helyzet általános javulása, illetve az alacsonyabb jegyárak.

A legjobb mértékben Európában aknázzák ki a repülőgépek adta kapacitásokat, hiszen a járatok kihasználtsága az öreg kontinensen a legmagasabb: 83,9 százalékos, 1,5 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban. Észak-Amerikában 83,6, Dél-Amerikában 81,8, Ázsia-Óceániában 81, a Közel-Keleten 74,5, Afrikában 70,9 százalékos töltöttséget mértek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az IATA egyúttal közölte az áruforgalomra vonatkozó éves statisztikáját is, amely azt mutatja, hogy áru-tonnakilométerben 9 százalékot javult 2017-ben a szektor teljesítménye 2016-hoz viszonyítva. Tíz éve nem volt ilyen erős a forgalom bővülése ebben a szektorban és az ötéves átlag (4,3 százalék) duplája volt.

A kapacitásokat a légitársaságok 3 százalékkal javították, ennek ellenére a gépek kihasználtsága csak 2,5 százalékpontot javult, és az átlagok load factor 45,5 százalékot tett ki éves szinten.

Ennek ellenére az IATA értékelése szerint az áruszállítás továbbra is kihívásokkal teli szektor, mert bár csökkent, de még mindig nagy nyomás van a hozamokon, és a bevételen a gépen viszonylag alacsony átlagos töltöttsége miatt.  A legjobban Ázsia-Óceániában pakolták tele a gépeket, a kapacitások 56,1 százalékát kötötték le. Európában 46,4, a Közel-Keleten 44,9, Észak-Amerikában 36,5, Dél-Amerikában 34,2, Afrikában 25,7 százalékos töltöttséget mértek.