Miután Ausztriában elindult a német melletti másodlagos felszámolási eljárás a Niki ügyében, a felügyelők közölték: január 19-ig várják az új ajánlatokat. Az eddigi folyamatban nyertes IAG-holding megerősítette, hogy továbbra is érdeklődnek, de felsorakozott a Ryanair és az osztrák légitársaság alapítója, Niki Lauda is.

Fotó: AIRportal.hu

Javában tart a csődbe ment Air Berlin osztrák leánycége, a Niki felszámolása, a nemrég megindult másodlagos, Ausztriában is zajló felszámolási eljárás biztosa és az eddigi, németországi eljárás felügyelője együttműködésről állapodott meg – írja az aero.de portál.

Mint megírtuk, egy fogyasztóvédelmi tömörülés kezdeményezte a hoppon maradt utasok érdekképviseleteként, hogy a németországi felszámolás mellett, párhuzamosan Ausztriában is kerüljön bíróság elé a Niki csődeljárása. Eleinte úgy tűnt, ez veszélybe sodorhatja a légitársaság túlélését, de a jelek szerint nyugodt mederben zajlik tovább az eljárás.

A légitársaság egy hónapja szüntette be a működését, miután az Air Berlin eladásának folyamatában a Lufthansa-csoport végül elállt attól, hogy megvegye az osztrák céget is, tartva az uniós monopóliumellenes szigortól.

A német és az osztrák felszámolóbiztos január 19-ig várja a további ajánlatokat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Közölték, hogy február második felében születhet végleges döntés, és a Niki a tervek szerint márciusban már újra repülhet.

A már zajló német eljárásban a Nikit odaítélték az IAG-holdingnak, amely a Vueling fapadosába integrálná az osztrák céget. A vállalat ismét jelezte, hogy még mindig érdekli a Niki 21 repülőgépéből 15 darab, valamint a munkavállalók háromnegyede.

De most felsorakozott a Ryanair is, amely bejelentette, hogy érdekli a cég egy része, illetve az alapító Niki Lauda is újfent jelezte vételi szándékát.

A Niki üzembentartói engedélyét (AOC) az osztrák hatóságok még a közelmúltban meghosszabbították márciusig, így egyelőre nem veszíti el jogosítványait és reptéri résidőit.

Márciusban újra repülhetnek az osztrák cég gépei (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

Megmenekülhet a svájci Belair

Mindemellett érkeztek hírek az Air Berlin svájci leányvállalatáról is, amely az anyavállalat tavaly október végi leállásával egy időben fejezte be működését.

A Belairt a düsseldorfi SBC befektetőcég vette meg, amely hamarosan újraindítaná a légitársaságot.

A Reuters híre szerint a vállalat nem közölte, mennyiért szerzi meg az Air Berlin felszámolásának részeként a céget, csak azt, hogy szeretnék a munkavállalókat ismét felvenni, mihelyst lezárul a tranzakció.