A vezetőség közlése szerint 2019 júniusában közbenső leszállás nélküli járatot indít Isztambulból Sydney-be a Turkish Airlines. Eközben a török nemzeti légitársaság leendő bázisán, a most október végén megnyíló új isztambuli óriásreptéren megkezdődnek a tesztelések, repülőgépekkel, földi járművekkel, valamint összesen több ezer próbautassal és poggyásszal.

Bejelentette a napokban a Turkish Airlines elnöke, Ilker Ayci, hogy jövőre járatot indítanak Isztambulból az ausztráliai Sydney-be – írja az aerotelegraph.com portál.

A marketingigazgató, Ahmet Olmustur konkretizálta is az időpontot: 2019 júniusában nyílik meg az útvonal.

A légvonalban szinte pontosan 15 ezer kilométeres távolságú út ezzel bekerül a világ leghosszabb járatainak körébe. 

Valószínűleg A350-essel járnak majd Ausztráliába (Grafika: Airbus)

A Turkish Airlines egyébként az elmúlt években már többször bejelentette, hogy tervezik a járatnyitást Sydney-be, de mindig elhalasztották.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az elnök most azt közölte, hogy szintén 2019 júniusában kapják meg az első Airbus A350-900-as típusú repülőgépüket, tehát vélhetően ezzel indítják majd el a járatot.

Ugyanakkor a cég az új generációs európai szélestörzsűekkel egy időben Boeing 787-9-esekből is rendelt, amelyek szintén alkalmasak lehetnek e célra: igaz ugyan, hogy a megszokottnál kevesebb utassal, de a Qantas is ilyen típussal repüli a 14500 kilométeres Perth-London járatát.

A Turkish a sydney-i járatnyitással nem titkoltan az öböl-menti három nagy arab légicégnek kíván konkurenciát teremteni. A török légitársaság elnöke azt mondta: nagyjából tíz éve az Emirates, a Qatar és az Etihad megmutatta a példát, de most eljött a Turkish Airlines ideje.

Hamarosan átadják az új isztambuli repteret

Mindeközben nemsokára megnyílik az új isztambuli légikikötő, amely a vállalat bázisa lesz, és ahová a jelenlegi Atatürk-reptér forgalmát október végétől néhány nap alatt áthelyezik. Természetesen a fejlesztés nem áll le, ütemezetten folytatódik az új helyszín bővítése.

Miután a nyár elején leszállt az első repülőgép az elkészült futópályán, a következő hetekben próbaüzemet tartanak az aerotelegraph.com másik cikke szerint, több lépcsőben.

Forrás: Istanbul Grand Airport

Először szeptember végén az utasokat „játszó” ezer önkéntessel, kétezer poggyásszal, nyolcszáz dolgozóval, két Turkish Airlines-repülőgéppel és ötven földi járművel hajtanak végre próbát. Október elején háromezer tesztutas, hatezer poggyász, ezer dolgozó, három repülőgép és százötven földi jármű vesz részt a második „vizsgán”.

A legnagyobb, harmadik reptérteszt október közepén lesz, ötezer próbautassal, tízezer bőrönddel, ezer dolgozóval, öt repülőgéppel és kétezer földi járművel.

Jelenleg az épületegyüttesben az utolsó simítások zajlanak, tesztelik az informatikai hálózatot, a biztonsági rendszereket, egyebek mellett.

A napokban az építkezésen dolgozók tüntetéseket tartottak, a munkakörülmények javítását követelve, a rendőrség közbeavatkozása után százakat vettek őrizetbe. Az építtető-üzemeltető közleménye szerint már tettek lépéseket a jobbításra.