Az EU arra készül, hogy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) nemrég a Boeing ellen meghozott ítélete nyomán büntetővámokat tervez az USA termékeire. Ez egyfajta válaszfenyegetés, hiszen a napokban a Trump-kabinet közölte, hogy az Airbust és az uniót elmarasztaló döntések miatt ugyanerre készül.

Forrás: Boeing

Az EU azt tervezi, hogy büntetőintézkedéseket vezet be az USA termékeivel szemben – írja az aero.de portál. Ugyanis a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) nemrég kimondta, hogy a Boeing tiltott állami támogatást élvez.

Ezzel szintet léphet a kereskedelmi vita, ugyanis a napokban az USA kormányzata bejelentette, hogy az Airbust elítélő korábbi WTO-határozat nyomán büntetőintézkedésekre készül uniós termékek ellen.

Az unió a WTO vitarendezési testületéhez fordult csütörtökön, hogy határozzák meg a büntetőintézkedés értékét, információk szerint 15 milliárd USA-dollárról lehet szó.

Ezzel szemben az USA fentebb említett, EU ellen tervezett büntetőintézkedése a minapi közlés szerint évente 11 milliárd USA-dollár értékben vonatkozna uniós árura. És nem csak repülőgépipari termékeket foglalna magába, hanem többek közt élelmiszerekre is kiterjesztenék.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az unió kifejtette, hogy az USA részéről ez túlzó mértékű volna. Korábban egyébként azt is közölték, hogy az Airbus elleni WTO-ítélet értelmében számos intézkedést tettek már, más elmarasztalás pedig okafogyott – az USA és a Boeing egyébként hasonló érvekkel nyilatkozik az ellenük meghozott döntésekkor.

Egyelőre nem tudni, hogy a WTO mikor hoz újabb határozatokat a vitarendezési eljárásban. Mint arról többször beszámoltunk, a vita mintegy tizenöt éve tart, a WTO előtt az USA és a Boeing, illetve az EU és az Airbus kölcsönösen vádolja a másik felet, a nemzetközi testület már több elmarasztaló döntést is hozott mindkét oldal ellen.