Az EU arra készül, hogy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) nemrég a Boeing ellen meghozott ítélete nyomán büntetővámokat tervez az USA termékeire. Ez egyfajta válaszfenyegetés, hiszen a napokban a Trump-kabinet közölte, hogy az Airbust és az uniót elmarasztaló döntések miatt ugyanerre készül.

Forrás: Boeing

Az EU azt tervezi, hogy büntetőintézkedéseket vezet be az USA termékeivel szemben – írja az aero.de portál. Ugyanis a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) nemrég kimondta, hogy a Boeing tiltott állami támogatást élvez.

Ezzel szintet léphet a kereskedelmi vita, ugyanis a napokban az USA kormányzata bejelentette, hogy az Airbust elítélő korábbi WTO-határozat nyomán büntetőintézkedésekre készül uniós termékek ellen.

Az unió a WTO vitarendezési testületéhez fordult csütörtökön, hogy határozzák meg a büntetőintézkedés értékét, információk szerint 15 milliárd USA-dollárról lehet szó.

Ezzel szemben az USA fentebb említett, EU ellen tervezett büntetőintézkedése a minapi közlés szerint évente 11 milliárd USA-dollár értékben vonatkozna uniós árura. És nem csak repülőgépipari termékeket foglalna magába, hanem többek közt élelmiszerekre is kiterjesztenék.

Hirdetés

Az unió kifejtette, hogy az USA részéről ez túlzó mértékű volna. Korábban egyébként azt is közölték, hogy az Airbus elleni WTO-ítélet értelmében számos intézkedést tettek már, más elmarasztalás pedig okafogyott – az USA és a Boeing egyébként hasonló érvekkel nyilatkozik az ellenük meghozott döntésekkor.

Egyelőre nem tudni, hogy a WTO mikor hoz újabb határozatokat a vitarendezési eljárásban. Mint arról többször beszámoltunk, a vita mintegy tizenöt éve tart, a WTO előtt az USA és a Boeing, illetve az EU és az Airbus kölcsönösen vádolja a másik felet, a nemzetközi testület már több elmarasztaló döntést is hozott mindkét oldal ellen.

Hirdetés