Nagyságrendileg száz darab keskenytörzsű repülőgépet rendelhet még az idei évben az Air Arabia low-cost légitársaság. Az üzlet értéke 11 milliárd amerikai dollár lehet listaárakon számolva. A cég ezzel a legnagyobb diszkont légitársasággá válhat az öböl-menti és észak-afrikai térségben.

Forrás: Air Arabia

Az Egyesült Arab Emirátusokban, a sharjahi repülőtéren működő központtal rendelkező légitársaság egyelőre nem hozott végleges döntést a beszerzésről, de a cég vezérigazgatója Adel Ali a Bloombergnek megerősítette, hogy nagyságrendileg száz repülőgép beszerzéséről folytatnak tárgyalásokat.

A légitársaság jelenleg 50 Airbus A320-asból álló flottát üzemeltet, de 2019-től kezdődően hat A321neót vesz át a cég, melyet az Air Lease Corp. lízingcégtől bérelnek. Az Air Arabia korábban a nagyhatótávú neo változat, az A321LR iránt is kifejezte érdeklődését, mellyel új útvonalakon szállhatnának versenybe.

Az új generációs hajtóművekkel felszerelt A320neo típuscsalád mellett a rivális amerikai gyártó 737 MAX családja is versenyben van, sőt vizsgálják a kanadai Bombardie C Seriesre vonatkozó ajánlatát is.

A légitársaság azt követően döntött a flotta fejlesztéséről, hogy a cég profitja 2017-ben 29%-kal növekedett, mintegy 171 millió dollárra, míg az utasaik száma 7%-kal 8,5 millióra növekedett.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Air Arabia egy nehéz időszakon van túl. A térség légitársaságainak pénzügyi teljesítményére nem volt jó hatással az öböl-menti országok gazdaságát érzékenyen érintő alacsony olajár, a piacon kialakult kapacitástöbblet és ennek következtében az alacsonyabb jegyárak/bevételek, valamint az észak-afrikai országokban történt terrorcselekmények miatt a turizmus visszaesése sem.