A növekvő árbevétel ellenére több mint százmillió eurós veszteséggel zárta az első pénzügyi félévet a Lufthansa-csoport.

A légitársaság honlapján közölt eredménykimutatás szerint a csoport a június 30-án végződött első pénzügyi félévben 18,5 milliárd euró bevételt ért el, ez 3 százalékkal több a tavalyi azonos időszakban tapasztalthoz képest.

A költségek azonban ennél nagyobb részt tettek ki, 7 százalékos emelkedéssel 18,2 milliárdra nőtt a Lufthansa-csoport üzemelésének költsége. A részletes bontásból kiderül, hogy kerozinra 16 százalékkal, 450 millió euróval, bérköltségre pedig 19 százalékkal fizettek ki többet, mint egy évvel korábban.

A kiigazított üzemi eredmény így 418 millió euró volt, 60 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban, amikor egymilliárd eurós nyereséget termelt a cég üzemi szinten.

Az adózott eredmény viszont már mínuszos lett, 116 milliós veszteség keletkezett az első félévben, míg egy évvel korábban még 713 millió euró nyereség volt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A csoporton belül a légitársaságok közül a Lufthansa 7,7 milliárdos bevétel (+4,4 százalék) mellett 403 milliót hozott a konyhára (-43 százalék), a Swiss 2,4 milliárd bevételből (+6 százalék) 215 milliót (-23 százalék) hozott ki. Az Austrian lóg csak ki a sorból a hálózatosoknál, mert a bevételeik is csökkentek 3 százalékkal 982 millióra, és az üzemi eredmény is mínuszos, 55 millió euró veszteséget termelt az osztrák légitársaság.

A fapados forgalomhoz számított Eurowings és Brussels Airlines tavalyhoz képest változatlan összeget, 1,9 milliárd eurót szerzett bevétel gyanánt, a veszteség azonban tovább nőtt, a tavalyi 270 millió után idén az első félévben 274 milliós lett a mínusz.

Carsten Spohr vezérigazgató értékelőjében elsősorban a magasabb kerozinköltségeket és az egyre erősödő versenyt okolta a veszteséges üzemelésért.

Az eredmények közzététele után a Lufthansa módosította kilátásait: a pénzügyi év végére 5,5 és 6,5 százalék közé várják az üzemi eredmény és a bevételek arányát, emellett számos, korábban már bejelentett intézkedést tesznek a jövedelmezőség javítása érdekében.