Március 28-tól, a nyári menetrend kezdetétől a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér több, korábban lezárt utasforgalmi területét is újranyitja a Budapest Airport, több ponton is változik az utasok kezelésének rendje – közölte lapunkkal a repülőtér üzemeltetője.

Vasárnaptól megnyílik a 2A terminálon az utasfelvételi és az érkezési csarnok, valamint az 1. utasmóló, továbbá az utasbiztonsági ellenőrzés a 2A és a 2B terminálon egyaránt elérhető lesz.

A schengeni övezetből érkező utasok ellenőrzése az 1. utasmólón zajlik. A schengenen kívüli területről vagy az Európai Unión kívüli schengeni országból érkező utasok a 2B terminálon és a B utasmólón esnek át az ellenőrzésen.

A schengeni országba tartó járatok beszállókapui a 2A terminálon, az 1. mólón és a B utasmólón kapnak helyet, a nem-schengeni országba tartó járatokéi pedig a 2B terminálon és a B utasmólón.

Forrás: Budapest Airport/Baranyi Róbert

A hatályos belépési szabályok értelmében a schengeni országokból érkező utasok is dokumentumellenőrzésen esnek át, amely megnövekedett várakozási időt eredményezhet.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Budapest Airport továbbra is fenntartja azokat az intézkedéseket, amelyek segítségével minimalizálható a fertőzés kockázata a repülőtéri tartózkodás során, hogy a repülős utazás tiszta és biztonságos környezetben, az egészségvédelmi intézkedések mellett is gördülékenyen, magas szolgáltatási színvonal mellett valósulhasson meg.

A repülőtéren tartózkodók – az utasok és a személyzet – védelme a mindenkori előírásoknak, nemzetközileg alkalmazott jó gyakorlatoknak megfelelően, nemzetközi szervezetek által akkreditált módon valósul meg, amelyet az ACI és az EASA által kiállított tanúsítványok is igazolnak – olvasható a közleményben.

Eközben folytatódnak a fejlesztések, mozgólépcsőt alakítanak ki a B oldali utasmólón, és megújulnak a terminálokon működő liftek:

  • április végéig modernizálják a 2A terminál indulási és érkezési szintjét összekötő felvonót, amelynek párját a tavalyi évben újította fel a Budapest Airport,
  • a B utasmólón található mozgólépcső telepítését a járvány miatt a Budapest Airport fél évvel elhalasztotta, azonban idén április elején megkezdődik a kivitelezés. A fejlesztés várhatóan június végén fejeződik be,
  • továbbá megújul a túlméretes csomagok szállítására használt teherlift is, amely egyenesen a poggyászosztályozó csarnokba szállítja az utasok nagyméretű poggyászait.

BUD:cargo a vakcinalogisztika szolgálatában

A légiáru-szállítás a gyorsaságából, hatékonyságából és megbízhatóságából adódóan kulcsszerepet játszik a járvány elleni küzdelemben – emlékeztet a közlemény. A „normál” légi szállítmányok mellett a koronavírus-járvány kezeléséhez szükséges orvosi eszközök, maszkok, gyógyszerek is számos esetben légi úton érkeznek Magyarországra, 2021 márciusáig az érkező több mint 3 millió vakcina 80 százaléka így, a budapesti repülőtéren keresztül érkezett az országba.

A Budapest Airport már 2020 szeptemberében megkezdte a felkészülést a vakcinaszállítmányok kezelésére, amelyhez a repülőtér infrastruktúrája és a BUD Cargo City tökéletes helyszínnek bizonyul.

Forrás: Budapest Airport

A vakcinák kezelése különleges odafigyelés mellett zajlik; a Budapest Airport és a cargo közösség tagjai – földi kiszolgálók, logisztikai cégek, hatóságok és a repülőtér üzemeltető – 24 órás készenlétben dolgoznak, minden egyes járat érkezése előtt egyeztetést folytatnak, és megteszik a megfelelő előkészületeket, amelynek köszönhetően a vakcinák fogadása és a szállítmányok kezelése gördülékenyen zajlik. Mindez lehetővé teszi, hogy azok a gép érkezését követő néhány órán belül a tervezett célállomásra érjenek – mutat rá a tájékoztatás.

Nemcsak egy világjárvány idején, hanem minden körülmények között fontos, hogy az egészségügyi szállítmányok a lehető leggyorsabban, szigorúan szabályozott körülmények között, minőségüket megőrizve jussanak el a feladótól a címzettig. Épp ezért a Budapest Airport az IATA szakmai iránymutatásával Magyarországon is bevezeti a CEIV Pharma gyógyszerlogisztikai sztenderdet, melynek köszönhetően átláthatóbbá, gördülékenyebbé és még biztonságosabbá válik a gyógyszerlogisztikai folyamat.