Megállapodott a spanyol Air Europa teljes felvásárlásáról az International Airlines Group a mostani tulajdonossal, a Globalia ezzel az IAG fő részvényese lesz.

Az Air Europa anyavállalata, a Globalia és az International Airlines Group (IAG) megállapodása értelmében a spanyol légitársaság részvényeinek fennmaradó 80 százalékát 400 millió euróért felvásárolja az egyebek mellett a British Airwayst, az Iberiát és a Vuelinget is tulajdonló csoport.

Amint korábban megírtuk, az IAG korábban 100 millió eurót fizetett az Air Europa 20 százalékáért, így összességében 500 millió euróért szerezi meg a teljes részvénypakettet. A megállapodás a versenyhatóságok jóváhagyásától függ, addig a két vállalat az eddigieknek megfelelően folytatja a versenyt a piacon.

Fotó: AIRportal.hu

Az első 200 millió eurós részlet kifizetésére jóváhagyást követően kerül sor, 100 millió eurót készpénzben, további 100 milliót pedig IAG-részvényekben kap a Globalia (a megállapodás aláírásakor meghatározott értéken), ezzel a Globalia az IAG-csoport fő részvényesévé válik. A fennmaradó két, egyenként 100 millió eurós kifizetésre a versenyhatóság jóváhagyásának első, illetve második évfordulóján kerül sor.

Az ügylettel az IAG célja, hogy megerősítse piaci pozícióit a Madrid-Barajas repülőtéren, amelyre stratégiai csomópontként tekint, és hogy bővítse az Európa és Amerika közötti légi összeköttetések kínálatát, különösen Dél-Amerikával és a Karib-térséggel, ahol az Air Europa erős jelenléttel és márkaismertséggel rendelkezik. Ezzel a Madrid-Barajas repülőtér jelentősége is megnő az amerikai kontinenst Ázsiával és a Közel-Kelettel összekapcsoló átszállóközpontként.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az IAG még a világjárvány előtt, 2019 novemberében jelentette be, hogy felvásárolja az Air Europát, majd a válság miatt több körben is csökkentette a vételi ajánlatát, végül 2021 decemberében visszalépett a válság miatt megváltozott piaci körülményekre hivatkozva.