A Budapest Airport meghívásának eleget téve az AIRportal.hu szerkesztősége is részt vett a SkyCourt „élményterminál” ünnepélyes avatórendezvényén. Töviről hegyire bejártuk az új épületet, és nagyon kellemes első benyomást szereztünk.

A komplexum stílusában leginkább a London-Heathrow-i 5-ös terminálra emlékeztet. Sőt a SkyCourt megálmodói és kivitelezői talán még bátrabb és modernebb építészeti megoldásokat alkalmaztak: egy igazi ötcsillagos terminált-tranzitterületet hoztak létre.

A SkyCourt központi csarnokába belépve az utasok azonnal egy hatalmas, a nyugat-európai repülőtereken megszokott választékkal rendelkező Duty Free üzlet kellős közepén találhatják magukat. A Heinemann Duty Free üzleten keresztül sétálva érkezik az utazó a SkyCourt „aulájába”.

Az első dolog, ami elénk tárul, az a hatalmas, levegős, világos, nyitott tér, valamint a kor követelményeinek megfelelő modern és elegáns berendezés.

A terminál forgalmi előtér felőli fala teljes mértékben üveg, így remek kilátás lesz majd a guruló repülőgépekre, amikor az építkezés alatt használt, a 2A és 2B terminált összekötő ideiglenes átszállófolyosót – a „sóhajok hídját” – elbontják.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A SkyCourt első emeletén (indulási szint) körben üzletek kaptak helyet, a Heinemann Duty Free mellett van Ralph Lauren és Boss ruházati üzlet, Tisza márkabolt, Frey Wille és Swarowski ékszerüzlet, Herendi kereskedés, óraszaküzlet, de van ajándékbolt és Relay újságos is. Ezen a szinten található még a Gundel kávézó-étterem is. Az ínyencek vásárolhatnak a Szamos kioszkjánál is, valamint a Hungaricum wine & fine food shopban is. A terminál schengen és non-schengen átjárójánál is elhelyeztek egy-egy valutaváltót.

A kép illusztráció, nem az átadáskor készült. (Fotó: AIRportal.hu)

A galériaszintre két oldalt mozgólépcsőpárok vezetnek, sportosabb utasok természetesen használhatják a normál lépcsőket, de liftek is rendelkezésre állnak. A galérián kaptak helyet az éttermek és a kávézók – a Food Court, valamint a Malév exkluzív business várója is.

A Food Court szinte mindenki igényeinek és ízlésvilágának megfelelő étkezési lehetőséget kínál: Burger King, KFC, Kouzina, Leroy, Negroni, Neo, Seasons, Upper Crust, Yum Cha, Hippopotamus, Costa Coffee várja a vendégeket. Az éttermek kialakítása és berendezése minőségi és ízléses, valószínűleg elegendő asztal és szék áll majd rendelkezésre az éhes utazók számára. További pozitívum, hogy rengeteg konnektor és USB csatlakozó található, ahol az utasok feltölthetik mobiltelefonjaikat, tabletjeiket, notebookjaikat és egyéb eszközeiket.

Összességében a Budapestről induló vagy átszálló utasok nagyon kellemesen el tudják majd tölteni az időt ebben az igényes és szép környezetben.

Korábban a repülőtér sok kritikát kapott az utasbiztonsági ellenőrzésnél uralkodó balkáni állapotok, kicsi áteresztőképesség miatt. A SkyCourt ezen részét most nem volt lehetőségünk bejárni, bár számunkra ez is érdekes lett volna. Nincs arról információnk, hogy történt-e ezen a területen pozitív változás.

A SkyCourt területén elhelyezett termináltérképek szerint a beszállókapuk száma nem változott, és ugyanez a helyzet a check-in pultokkal is.

A 2A és 2B terminálban jelenleg összesen 12 utashíd áll rendelkezésre. Ez kettővel kevesebb, mint amennyi a SkyCourt építésének megkezdése előtt volt. Ez a szám egy ekkora terminálhoz képest rendkívül kevés, az utasok többségét buszoztatni kell majd a repülőgépekhez. Nem elég továbbá a széles törzsű gépeket kiszolgálni képes kapu és állóhely, ami elengedhetetlen a további fejlődéshez, versenyképességhez és a 20 milliárdos beruházás megtérüléséhez.

Megítélésünk szerint a SkyCourt átadásával az utasok által a repülőtérről és Magyarországról alkotott kép jelentősen javulni fog, azonban a fentiekben leírt hiányosságok miatt elszenvedett kényelmetlenségek-kellemetlenségek sokakban negatív irányba billenthetik a mérleget.

A SkyCourt akkor válhat igazán sikeressé, és járulhat majd hozzá az utasforgalom bővítéséhez, a légiközlekedés fejlődéséhez, ha ezeken a kritikus pontokon is történik majd előrelépés. Ehhez a korábban tervezett két (de legalább egy) móló mihamarabbi megépítése elengedhetetlen.

A hétvégén a SkyCourt nyílt kapukkal és remek programokkal várja az érdeklődőket, reméljük, hogy minél többen ellátogattok és bejárjátok az új terminálépületet.