A Thomas Cook brit légitársaság vezetője szerint akár egy hétre is leállhat a légiközlekedés az Egyesült Királyság és az unió országai között, ha nem születik megállapodás a Brexitről.

Christoph Debus, a légitársaság vezetője a Reuters szerint azt mondta, légitársasága már felkészült erre, készítettek egy vésztervet arra az esetre, ha gépeik nem tudnak felszállni. “Mi elvégeztük a házi feladatot” – mondta.

Hozzátette ugyanakkor, hogy nem lehet tudni pontosan, milyen hatásai lesznek a hard Brexitnek, vagyis a megállapodás nélküli kilépésnek. Az is lehet, hogy egy napra áll csak le a légiközlekedés, de az is lehet, hogy egy hétre a 2019 márciusi kilépés után.

A vezető úgy foglalt állást, hogy a jelenlegi, bizonytalan politikai helyzetben minden szereplőnek a megállapodás nélküli kilépésre és annak minden következményére kell készülnie.

Fotó: AIRportal.hu

Hétfőn megjelent hírek szerint erre egyre nagyobb az esély, mivel még mindig nem sikerült lezárni kulcskérdésekben indított tárgyalásokat. A brit kormány még szeptember végén tett közzé egy elvi útmutatót. Ebben az áll, hogy, ha mégsem lesz megállapodás az EU-val, az Egyesült Királyság és az Európai Unió között járatokat közlekedtető brit és uniós légitársaságoknak a brit EU-tagság megszűnése után egyéni működési engedélyekért kellene folyamodniuk a brit, illetve az uniós hatóságokhoz.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mindemellett az Európai Unióban bejegyzett külföldi légitársaságok nem tudnának olyan járatokat üzemeltetni, amelyeknek indulási és érkezési repülőtere – például a londoni Heathrow és a skóciai Edinburgh – egyaránt az Egyesült Királyságon belül van.

A brit közlekedési minisztérium által kiadott tájékoztató hangsúlyozza ugyanakkor: a brit kormány úgy készül, hogy megállapodás nélküli Brexit esetén is megadja a szükséges engedélyeket az uniós légitársaságoknak nagy-britanniai működésük folytatásához, és elvárná az EU-ban maradó országoktól, hogy viszonossági alapon ugyanígy járjanak el a területükön működő brit légitársaságok esetében.