Sikeresen teljesítette tesztprogramjának egyik leglátványosabb elemét az Airbus új generációs szélestörzsűje, az A350-1000. Az A350 XWB nagyobb befogadó képességű változatát a dél-franciaországi Istres Air Force Base-en tesztelték, ahol a repülőgépnek többször kellett különböző sebesség értékekkel egy vízzel elárasztott futópályaszakaszra hajtani – közölte lapunkkal az európai gyártó.

Forrás: Airbus | © AIRportal.hu

Forrás: Airbus

A tesztelés során a szakemberek egyre magasabb, 80 és 140 csomó közötti sebesség értékekkel hajtottak rá összesen öt alkalommal a vízzel elárasztott futópályára.

Az Airbus közleménye szerint a repülőgép az elvárásoknak megfelelően teljesített a teszteken.

A próbákat videó és fényképfelvételekkel dokumentálták, sőt most első alkalommal egy kamerával felszerelt drónnal felülről is lefilmezték.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az elvégzett vizsgálatok részét képezik a típus tanúsításához szükséges tesztelési programnak, melynek zárását követően, várhatóan még ebben az évben kereskedelmi forgalomba állhat a nagyobbik XWB.

Fotó: Airbus | © AIRportal.hu

Fotó: Airbus


Az A350-1000 háromgépes tesztflottával tejesíti az igen intenzív tesztprogramot, mely az előzetes terveknek megfelelően halad. Az ezres változat a hosszabb törzsnek köszönhetően 40 utassal többet tud szállítani a -900-as variánsnál. Erre a változatra 211 darab megrendelése van az Airbusnak 12 vásárlótól.

A háromosztályos elrendezésben 366 utas szállítására képes A350-1000 az európai gyártó eddig gyártott legnagyobb kéthajtóműves típusa. A repülőgépet a Boeing 777-300ER váltótípusának és a Boeing leendő új generációs típusa, a 777X riválisának szánják a toulouse-iak. Az A350-1000 a Boeing 777-300ER repülőgépekhez képest 25 százalékkal kedvezőbb üzemanyag fogyasztási mutatókkal dicsekedhet majd a gyártó specifikációja szerint.

Ajánló Bemutatták a Lufthansa A350-900 repülőgépét

Hatalmas hangárbuli keretében, több mint kétezer meghívott vendég előtt leplezte le és keresztelte meg legújabb repülőgépét a Lufthansa. A Münchenben megrendezett eseményen a Nürnberg nevet kapta a német légitársaság első Airbus A350-900 XWB szélestörzsű repülőgépe. Az eseményről és a repülőgépről készült képek galériánkban. Részletek…


Kipróbáltuk a Qatar Airways vadonatúj Airbus A350 XWB-jét

Az Airbus és a Qatar Airways meghívásának köszönhetően elsők között próbáltuk ki az új Airbus A350 XWB repülőgépet, melyet az európai repülőgépgyártó december 22-én, a franciaországi Toulouse-ban adott át a Qatar Airways-nek, a típus első üzemeltetőjének. Részletek…