A német állam jelentős nyereséggel eladta a Lufthansa-csoportban még meglévő összes részvényét, a Gazdasági Stabilizációs Alap (WSF) még a koronavírus-járvány elején azért vásárolt 20 százalékos részesedést a cégben, hogy megmentse a csődtől.

Németország még 2020 júliusában hagyta jóvá a nemzeti légitársaság 9 milliárd euró értékű támogatási tervét, amelynek részét képezte a kölcsönön túl, hogy az ország Gazdasági Stabilizációs Alapja (Wirtschaftsstabilisierungsfonds – WSF) a Lufthansa-csoport tőkéjének legfeljebb 20 százalékát megvásárolta.

A cég 2021 novemberéig teljes mértékben vissza tudta fizetni a hitelt, az állam pedig fokozatosan értékesítette a megszerzett részvényeit.

A WSF 2022. szeptember 13-án késő este bejelentette, hogy jelentős nyereséggel megvált a még meglévő, 9,92 százalékos pakettjétől, amit nemzetközi magánbefektetőknek értékesített.

Forrás: Lufthansa Group

„A Deutsche Lufthansa AG stabilizálása sikeresen lezárult” – jelentette ki Jutta Dönges, a Német Pénzügyi Ügynökség ügyvezető igazgatója közleményében. Mint hozzátette, a WSF számára a részesedés eladásából származó 1,07 milliárd eurós összbevétel jelentősen, 760 millió euróval meghaladja a részesedés megszerzésére fordított 306 millió eurót.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Bár a befektetők kilétét nem hozták nyilvánosságra, sokan azt gyanítják, hogy a fennmaradó részvénycsomagot vagy annak egy részét Németország leggazdagabb embere, a logisztikai mágnás Klaus-Michael Kuehne szerezte meg.

Német lapok kérdésére a Kuehne Holding AG szóvivője szerdán megerősítette, hogy a cég 17,5 százalékra növelte a részesedését a légitársaságban.

Klaus-Michael Kuehne 2022. július 6-án vált a légitársasági csoport legnagyobb részvényesévé, miután 10 százalékról 15,01 százalékra növelte részesedését, az elmúlt hetekben pedig kifejezte abbéli szándékát, hogy tovább növelné tulajdoni hányadát a Lufthansa mellett az Austrian, a Swiss, a Eurowings és a Brussels Airlines légitársaságokat irányító cégben.