Hat Airbus A220-as hosszútávú bérletéről állapodott meg a flottáját teljesen az új generációs típusra cserélő horvát nemzeti légitársaság és az Air Lease Corporation (ALC).

Az ALC közlése szerint a megállapodás négy A220-300-as és két A220-100-as repülőgép lízingjéről szól, amelyeket 2024-25-ben állít forgalomba a Croatia Airlines.

A légitársaság tavaly novemberben jelentette be, hogy 2026-ig teljes flottáját a kanadai fejlesztésű, új generációs típusra cseréli. Ekkor meg is állapodott közvetlenül az európai repülőgépgyártóval hat darab A220-300-as megvásárlásáról.

A Croatia Airlines már akkor közölte, hogy még kilenc példány lízingjét tervezi, ebből hatról született most megállapodás az ALC-vel, tehát további három gép bérlése van még függőben.

Forrás: Airbus

A horvát légitársaság 25 éve Airbus-üzemeltető, jelenleg öt A319-es és két A320-as repül a flottájában, emellett hat darab, több mint 13 éves átlagéletkorú De Havilland Canada Dash 8-as turbólégcsavaros regionális géppel is rendelkezik.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Amint korábban megírtuk, a cég évek óta több repülőgépgyártóval is egyeztet flottájának cseréjéről. A horvát légitársaság 2015-ben négy A320neo repülőgépre írt alá kötelezettségvállalást, egy 2008-as, A319-esekre vonatkozó megrendelés átalakításával. Vélhetően a múltkori megállapodás ennek az újabb módosítását vagy törlését jelenti.

A Croatia Airlines 2021 végén jelentette be, hogy a járvány után megkezdett szerkezetátalakítási programja részeként megújítja flottáját is, a cég az elmúlt években az európai gyártó mellett a Boeinggel tárgyalt 737 MAX-okról, valamint az Embraerrel E2-esekről.