Új diszkont légitársaság indulhat el Norvégiában, amely elsősorban belföldi és nyaralójáratokat teljesíthet, de később Európa nagyvárosaiba, sőt akár Budapestre is repülne. A Flyr még idén el szeretne indulni, ezzel elsősorban a sorvadó Norwegiannek és a norvég piacon feltörekvő, de vegyes fogadtatású Wizz Airnek állítva konkurenciát.

Ultrafapados modellt követő légitársaságként kezdené meg idén működését a norvég Flyr, amely hosszabb távon 28-30 gépes flottával tervez. Csak Boeing 737-800-asokat üzemeltetne, ehhez a fokozatosan gyarapodó gépparkhoz igazítanák a három fázisban bővülő útvonal-hálózatot.

Jelenleg a légi üzemelési engedély (AOC) kiadására vár a Flyr, az erre vonatkozó kérelmet tavaly októberben adta be, reményei szerint a hatóság még időben kiadja ahhoz, hogy júniusban, a nyári utazási szezon elején elindulhassanak az első járatok – írja az Airways Magazine.

A központ Oslóban lesz, innen repülnek majd egyebek közt Bergenbe, Trondheimbe, valamint Koppenhágába, de az első ütemben Malaga, Alicante, Barcelona és Nizza is szerepel a tervezett útvonalhálózatban.

Forrás: Flyr

Őszre már nyolc repülőgép lehet a flottában, ezt követően az új gépek érkezésével olyan városokba is repülnének, mint London, Párizs, Berlin, Amszterdam, Prága és Athén, az összes gép megérkezése után a Kanári-szigeteken, Törökországban és a Baltikumban is megjelenhet a légitársaság.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ebben a fázisban Oslo-Budapest járat is szerepel a tervekben.

A társaság alapítói között a korábban a SAS-nál, Norwegiannél, Widerøe-nál szolgáló pilóták mellett ott van Erik Braathen vállalkozó, a Norwegian korábbi befektetője. A pénzügyi hátteret az Arctic Securities és a SpareBank1 nevű pénzintézet biztosítja, eddig 70 millió USA-dollárt fektettek be.

Tonje Wikstrom Frislid vezérigazgató szerint a cég nagy előnye, hogy sok vetélytárssal ellentétben nincs túlméretezett, bonyolult szervezeti felépítés, és szavai szerint ezt az üzemelési környezetet később sem szeretnék feladni – olvasható a Flightglobal cikkében.

A Flyr az első járatok teljesítéséhez szükséges résidőket már lekötötte, a jegyek értékesítése áprilisban kezdődhet.