A pénzügyi nehézségekkel küzdő South African Airways ismét a Dél-Afrikai Köztársaság kormányzatához fordult azonnali segélyért. Mintegy négyszázmillió USA-dollárnyi támogatásra lenne szüksége, mert nem fogja tudni kifizetni a jövő évben lejáró adósságait.

A régóta finanszírozási problémákkal fenyegetett South African Airways újból a Dél-Afrikai Köztársaság kormányához fordult, ezúttal 5 milliárd rand (404 millió USA-dollár) összegű azonnali segélyre nyújtott be igényt – írja a Bloomberg portál.

A rendkívüli kormányzati támogatásra a költségei fedezéséhez van szüksége, mert arra figyelmeztet, hogy a jövő évben lejáró tartozásait nem fogja tudni kifizetni.

Fotó: AIRportal.hu

A vezérigazgató most közölte, hogy „azonnal szükségük van” a pénzre. Korábbi nyilatkozata szerint a 2019 márciusában lejáró, több mint 9 milliárd rand (720 millió USA-dollár) összegű adósságot nehezen fogja tudni kifizetni a cég.

Mint arról beszámoltunk, az új vezetővel kidolgozott új stratégia szerint 2020-2021-re ismét nyereséget szeretne termelni a jó ideje veszteséges cég. A légitársaság flottát csökkent és racionalizálja az útvonalhálózatát, a változtatások már az elmúlt hónapokban megkezdődtek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légitársaság korábbi működését az új kormány már vizsgálja, felmerült korrupció és gondatlan kezelés is. A privatizációról is szó van, de egyes hírek szerint a kormány megvárná, amíg rendeződik a pénzügyi helyzet, mert úgy vonzóbb lenne a cég.

A South African Airways vesztesége a 2017-es pénzügyi évében megháromszorozódott, tavaly már elkezdték az új stratégia kidolgozását, mert fennállt a csőd veszélye is.