Csaknem 400 millió euró üzemi szintű nyereséget jelentett az Airbus az idei első negyedévre, és az ügyfelei jelzése alapján már tervezi a gyártás felpörgetését.

Guillaume Faury vezérigazgató az Airbus pénzügyi eredményeit ismertető videokonferencián arról számolt be, hogy 2021 a vártnál rosszabbul indult, az utazási korlátozásokat később oldhatják csak fel az országok, de pozitívum, hogy a kínai és amerikai belföldi forgalom jól alakul.

Mivel az Airbus több ügyfele jelezte, hogy 2023-tól felpörgetnék a gépek átvételét, a beszállítókkal is egyeztetni kezdett a gyártás növeléséről.

Forrás: Airbus

Megerősítette azt is, hogy a jelenlegi tervek szerint az idei harmadik negyedévtől már havi 43 keskenytörzsű gép készülhet el. A helyzet azonban Faury szerint nagyon törékeny, ezért óvatosságra intett.

Az Airbus vezetője a videókonferencián arról is beszélt, hogy megítélése szerint piaci részesedésük hagyományosan gyenge a szélestörzsű áruszállító repülőgépek körében.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Azonban ezen a hátrányon változtatni kívánnak, és közlése szerint rendelkeznek egy „megfelelő termékkel” a nagyobb cargo-gépek szegmensét célozva.

Faury ennél többet nem árult el, de a bennfentes hírek alapján az A350-es esetleg megvalósítandó áruszállító változatáról eddig kiszivárgott információkról ebben a cikkünkben írtunk.

Az elmúlt három hónapban az Airbus 125 gépet adott át üzemeltetésre, emellett 39 gépre szerzett vevőt, a lemondásokkal együtt viszont mínusz 61 gép a negyedéves eladási statisztika. Az összesített megrendelésállomány 6998 repülőgépből áll, ez 8,5 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

Az Airbus a negyedévet 10,5 milliárd euró bevétellel zárta, ez mindössze 100 millióval marad el az egy évvel korábbihoz képest, a kiigazított adózás előtti eredmény 700 millió, az adózott eredmény 362 millió euró nyereséget mutatott.

Az Airbus versenytársa, a Boeing kevésbé pozitív hírekkel szolgált amikor a héten nyilvánosságra hozta idei első negyedéves pénzügyi teljesítményét, ugyanis az amerikai vállalat 561 millió dolláros adózás utáni veszteséggel zárt, rendelésállománya nem sokkal haladta meg a 4 ezer példányt.