A Boeing újraindította a 787 Dreamlinerek átadását, a több hónapos szünet utáni első példány a dél-karolinai Charlestonban lévő gyárból a United Airlines flottájába került.

A Reuters hírügynökség értesüléseit a Boeing szóvivője megerősítette, mint írta, hónapok óta tartó ellenőrzéseken vannak túl, és a továbbiakban is együtt dolgoznak a hatóságokkal.

A United által átvett gép egyike volt annak a négy példánynak, amelynek légialkalmassági tanúsítványát a Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) a szokásoktól eltérően a Boeing helyett maga adta ki.

Mint arról beszámoltunk, gyártási hibák miatt döntött így a hatóság, azt azonban nem részletezte az FAA, hogy milyen hibákat találtak, vagy milyen súlyosságú ügy merült fel, amely miatt megvonják a Boeing tanúsítási jogosultságát.

Forrás: Boeing

Jelezték még, hogy bármikor dönthetnek ugyanígy, ha problémát találnak a gyártás során.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Boeing tavaly október óta nem adott át 787-est, és több mint 80 példány vár arra az üzemek területén, hogy műszaki problémáikat kiküszöböljék.

A 787-esek gyártását az év elején beszüntették Everettben, és ezentúl a típus egy helyen, Dél-Karolinában készül.

Mint arról korábban többször is beszámoltunk, a 787-esek gyártási minőségével kapcsolatban számos esetben emelt kifogást több üzemeltető és a hatóság egyaránt.

A típus egyes példányain korábban két olyan hibát is találtak, amelyek együttes jelenléte miatt a törzs hátsó része nem teljesíti az üzemelés során elvárt terhelési szinteket, ez pedig idővel strukturális repedésekhez, törésekhez vezethet.

Forrás: Boeing

A másik hiba a repülőgépek vízszintes vezérsíkjának gyártása során felfedezett problémára vezethető vissza.

Minapi hír, hogy a pilótafülke ablakait is vizsgálat alá vették, mert kiderült, hogy a beszállító megváltoztatta a gyártási folyamatot, de a Boeing korábban nem vizsgálta, hogy ez kihatással van-e a gép általános minőségére.