A houstoni George Bush repülőtéren júliusban két étterem is különleges, „űrhajós” fogásokat kínál az Apollo-11 holdra szállásának ötvenedik évfordulója alkalmából. 

Július 20-án lesz ötven éve annak, hogy a Hold felszínén sikeresen végrehajtották az első leszállást és megtették az híres lépéseket az Apollo-11 űrhajósai, Neil Armstrong, Buzz Aldrin és Michael Collins. 

A meghatározó esemény megünneplésére több programmal is készül a United Airlines a houstoni repülőtéren.

A C terminálban digitális fotókiállítás tekinthető meg az Apollo-11 küldetéséről, a Houstoni Űrközponttal együttműködve pedig Apollo-11 témájú interaktív “tudományos laborokat” is nyitnak.

A legkülönlegesebb lehetőséget mégis az a két étterem nyújtja, amelyekben lehetősége adódik az utasoknak “űrhajós” ételeket is megkóstolni. 

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Így néz ki az „űrhajós menü” (forrás: United)

Annak érdekében, hogy az űrhajós fogások minél autentikusabbak legyenek, mindkét étterem kulináris csapata ellátogatott a NASA Space Food System laboratóriumába, hogy megismerje és megkóstolja az intézmény élelmiszertudósai által készített ételeket: e külön létesítményben már 50 éve fejlesztik és készítik az ételeket az űrhajósok számára. 

De mit is ettek az űrhajósok?

Vannak olyan ételek, amelyeket eredeti formájukban is lehet fogyasztani az űrben, mint például a gyümölcsök vagy a brownie. Másokhoz viszont szükséges vizet is hozzáadni ahhoz, hogy az űrben is ehetők legyenek, ilyen például a spagetti.

Ezeket fagyasztott formában kapják meg az asztronauták, de az űrállomáson lévő sütőben megfelelő hőmérsékletűre tudják melegíteni. Az űrhajón azonban nincs hűtőszekrény, ezért az élelmiszereket megfelelően kell tárolni, hogy ne romoljanak meg. 

Ananászos süti és marhahús zöldségekkel abban a formában, ahogy az űrbe felvitték (forrás: National Air and Space Museum)

A sót, borsot és egyéb fűszereket folyékony formában viszik fel az űrbe, mivel ezekkel nem lehet megszórni az élelmiszereket, hiszen egyszerűen csak lebegnének.

Egyébként sokféle élelmiszer felvihető az űrbe, a megfelelő csomagoláson és tároláson van a hangsúly.

Meglepő módon a garnélarakoktél az egyik legnépszerűbb étel az asztronauták körében (forrás: United)

A két étteremben természetesen nem fagyasztott és műanyag csomagokban lévő élelmiszereket szolgálnak fel, hanem olyanokat, amelyeket az asztronauták gyakran fogyasztottak, mint például bacon kockák, gyümölcssaláta, marhapörkölt, tonhalsaláta vagy garnélakoktél. 

Az űrben étkezni szórakoztató is tud lenni, ahogyan ez a videó is bizonyítja. Sajnos a két étteremben evés közben nem tapasztalhatjuk meg a gravitáció hiányát, de talán majd egyszer erre is lehetőségünk adódik.