Az előzetes ütemtervnek megfelelően halad az Aeroplex új hangárépületének kivitelezése a budapesti repülőtéren.

A nyolcezer négyzetméteres épület 2022 február végére készül el, és az Aeroplex of Central Europe Kft. (ACE) meglévő hangárja mellett kap helyet.

A csarnok egyszerre négy keskenytörzsű vagy pedig egy szélestörzsű repülőgép kiszolgálására lesz alkalmas, a karbantartó cég portfóliója ezzel a Boeing 777-es és 787-es típusokkal, valamint az Airbus A330-asokkal és Airbus A350-esekkel bővülhet.

A 2020. október végi alapkőletétel után már másnap megkezdte a kivitelező, a Weinberg ’93 Építő Kft. a kivitelezési munkát, az első feladat a nagy teherbírású munkafelület kialakítása volt.

Ehhez előbb el kellett távolítani 6000 négyzetméter térburkoló lapot, fel kellett törni 2500 négyzetméter térbetont és el kellett szállítani közel 8000 köbméter földet. Az átázott altalaj miatt talajstabilizálásra volt szükség, amire kőágyazattal alakították ki a jelenlegi, daruzásra is alkalmas, nagy teherbírású felületet – tájékoztatta Hajdú Zsolt, a cég vállalkozási főmérnöke a Magyar Építők szaklapot.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: Weinberg ’93 Építő Kft.

A felületi munkákkal párhuzamosan elindították az épület alapozásának kivitelezését is, a munkák során 30-40 évvel ezelőtt készült, az akkor tervezett épület alapjának szánt nagy méretű tömböket találtak. Ezek, illetve a szomszédos épületek alaptömbjei miatt módosítani kellett a kiviteli terveken, de a munka ezt követően hamar folytatódhatott.

A szerkezetépítési munka 2021 januárjában kezdődik meg, ekkor érkeznek meg az első tartóelemek a Weinberg acélszerkezet-gyártó üzeméből.

A két oldalsó magashangár és a leendő épület mögött álló műhelyépület közelsége miatt a homlokzatszerelési munkákat csak alpintechnikával tudják majd elvégezni.

A beruházás költsége 10 milliárd forint, és a tájékoztatás szerint 200 új munkahelyet teremt.