Befejezte az Airbus a működési és megbízhatósági tesztelést az A350-1000-es típusváltozaton, ezzel véget ért a berepülési program is, a típus kereskedelmi forgalomba állításához szükséges engedélyt várhatóan még ebben a hónapban megkapja a gyártó.

Kolumbiából tért vissza Toulouse-ba a napokban a 65-ös gyártási sorszámú Airbus A350-1000-es tesztpéldány, alig két hét alatt összesen mintegy hatvanötezer kilométert és százötven órát repülve – írja az aero.de portál. Ezzel pedig véget ért a típusváltozat berepülési programja.

Még e hónapban megérkezhet a típus kereskedelmi forgalomba állításához szükséges engedély, az év végéig pedig átadják az első példányt a bevezető légitársaság Qatar Airwaysnek.

Hamarosan forgalomba állhat a hosszú törzsű változat is (Fotó: Airbus)

A most teljesített működési és megbízhatósági tesztek célja az volt, hogy bizonyítsák, alkalmas az A350-1000-es a légitársasági használatra.

A típusváltozat engedélyezési programja tavaly november végén kezdődött, az alapverzióval, az A350-900-assal meglévő nagymértékű azonosság miatt a gyártó lerövidíthette tesztelésre egyébként szokásos időszakot. Egyébként a most hazatért tesztgép volt az is, amely a hosszú távú repülési próbákat teljesítette, önkéntes “utasokkal”.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.