A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) kimutatásai szerint 28 éves rekordot döntött meg az utasszállító járatok töltöttsége augusztusban.

A társaság lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint augusztusban értékesített utaskilométerben számolva 6,4 százalékkal nőtt a szektor teljesítménye az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ez némileg a júliusi 6,1 százalékos bővülési rátát is meghaladta. A cégek azonban ennél némileg kisebb mértékben, 5,5 százalékkal növelték a kapacitásokat, a járatok töltöttsége 0,7 százalékkal tudott emelkedni az előző évihez viszonyítva.

Augusztusban globális szinten átlagosan a járatok töltöttsége 85,3 százalékra nőtt, amely – ahogy az IATA fogalmaz – legalább 1990 óta a legmagasabb érték.

A világ régiói között Európában volt a legnagyobb a járatok kihasználtsága: 88,7 százalékra töltötték a gépeket, a leggyengébben Afrika teljesített 77 százalékkal.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Alexandre de Juniac, az IATA elnök-vezérigazgatója azt emelte ki, hogy a kiváló nyári szezon lezárásaként a légitársaságok az emelkedő kerozinárak miatt igyekeztek hatékonyan üzemeltetni a vagyonelemeket, ennek is köszönhető a rekord eredmény.

Emellett az IATA pár bárányfelhőt is rajzolt a légiközlekedés egére. Az áruforgalom ugyanis bár 2,3 százalékkal meghaladta a tavaly augusztusit, az iparág szerkezete nem a legjobb. Hiába hajtja az e-kereskedelem az áruforgalmat, a beszállítói hálózat visszafogja a növekedési rátát és a cégek rendelésállománya is csökken.