Lassult a budapesti repülőtér utasforgalmának bővülése februárban, az előző évhez viszonyítva mindössze 6,7%-os volt a növekedés. A légiáru-forgalom 3,6%-kal csökkent februárban.

Fotó: AIRportal.hu

971 386 utas fordult meg a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren februárban, a növekedés 6,7%-os volt az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Az év első két hónapjában 1 977 655 érkező, vagy induló utas fordult meg a budapesti repülőtér termináljain, ez 5,8%-kal haladta meg az előző év azonos időszakának utasforgalmát.

Az első két hónap növekedése jelentősen elmarad a tavalyi év azonos időszakában mért 16 % feletti növekedéstől. Ennek egyik oka, hogy magasabbak az előző év ún. bázis adatai, a másik pedig, hogy az elmúlt években tapasztalt jóval 10 százalék feletti, az európai átlagot meghaladó forgalombővülés annak ellenére sem fenntartható, hogy a gazdaság jól teljesít, és folyamatos igény van a repülésre.

Ezt figyelembe véve, ebben az évben Ferihegyen az elmúlt évekhez képest lassabb növekedést, 5 és 10 százalék közötti utasforgalom-bővülést várnak a szakemberek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Csökkent a cargo-forgalom

A szállított áru mennyisége 3,6%-kal százalékkal csökkent 2019. második hónapjában, 9834 tonna volt februárban. A közölt értékekbe a repülőtéren áthaladó, közúti fuvarozással szállított áru mennyiségét is beleszámolja az üzemeltető.

Az áruforgalom bővülésének megtorpanása szintén beleillik az európai és régiós trendekbe.

A légijármű mozgások – azaz le- és felszállások – száma 7910 volt a múlt hónapban, ez 5 százalékos növekedést jelent tavaly februárhoz képest.

A tavalyi év rekordév volt a Budapest Airport számára, összesen 14 867 491 utas fordult meg a repülőtéren 2018-ban, mely 13,5 %-os növekedés 2017-hez képest.

A cikk elkészítéséhez a nemzetközi légiközlekedési információk elemzésével foglalkozó cégek adatbázisait használtuk – a szerk.