Ha a Boeing előbb elkészül az új generációs Boeing 777-9-es típussal, egész pontosan ha a tervezettnél korábban meg tudná szerezni a szükséges légialkalmassági engedélyeket, a Qatar Airways akár előbb is forgalomba állítaná az általa megrendelt példányokat.

A Qatar Airways egyike a Boeing 777-9-es típus bevezető légitársaságainak, összesen 50 darabra van megrendelése és további 50 darabra opciója az új generációs triplahetesből.

Az eredeti tervek szerint a típus első példányait 2020-tól kezdődően állítanák kereskedelmi forgalomba, miután a kezdeti berepülési programot teljesítette a gyártó és megszerezte a szükséges hatósági bizonyítványokat.

Amint arról korábban az AIRportal.hu is beszámolt az új típus fejlesztési programja jól halad, így

az első átadásokra már 2019. végén sor kerülhet, bár a Boeing egyelőre nem változtatott hivatalosan a határidőkön.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Reuters hírügynökség arról ír, hogy Akbar al Baker, a Qatar Airways vezére már jelezte a Boeingnek, hogy a légitársaság érdekelt lehet a Boeing 777-9-esek tervezettnél előbbi átvételében.

A vezérigazgató kijelentése szerint a 777-9 program jobban halad a tervezettnél. A finanszírozási kérdések mellett egy típus forgalomba állítása rendkívül összetett folyamat, de Al Baker kijelentése szerint nem jelentene problémát a légitársaság számára ha előbb átvehetné az új repülőgépeit.

A Boeing 2015. augusztus végén jelentette be, hogy véglegesítették a 777-9 konfigurációját és a tervek szerint 2017-ben kezdődik meg az első repülőgép összeszerelése.

A Boeing tervei szerint a 777-9 székezéstől függően maximálisan 425 utas szállítására lesz képes, melyhez 14 075 kilométeres maximális hatótáv társul.

Ilyen lesz a Boeing 777-9

Forrás: Boeing