Helikopterekhez szükséges alkatrészeket gyártó üzemet létesít Magyarországon az Airbus Helicopters, a 2021-re elkészülő beruházással több száz munkahely jön létre a magyar kormány és a vállalat együttműködésének köszönhetően – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

Fotó: AIRportal.hu

A tárcavezető az MTI tudósítása szerint kiemelte, hogy a beruházás konkrét helyszínéért két kelet-magyarországi város verseng, az erről szóló döntést a jövő év elején hozzák meg, majd ezt követően véglegesítik a költségvetési támogatásról szóló megállapodást.

A kormány vissza nem térítendő támogatást biztosít az Airbus számára – tette hozzá.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a  beruházást Magyarország regionális versenyben nyerte el.

Az Airbus lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint az Airbus Helicopters és Magyarország kormánya hosszútávú repülőipari projektek megvalósítására irányuló együttműködési megállapodást kötött, amelynek értelmében – az első szakaszban – a helikopterek repülésvezérlő rendszereihez szükséges precíziós alkatrészek gyártását indítják el.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A projekt a Magyarország biztonságpolitikai fejlesztéseit, önálló védelmi képességeinek megerősítését szolgáló Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program része.

Bruno Even, az Airbus Helicopters vezérigazgatója elmondta, hogy a szándéknyilatkozat aláírásával új fejezet nyílik az Airbus és Magyarország együttműködésében.

Az alkatrészgyártás olyan precíziós munka, amelyben az Airbus támaszkodik a magyar szaktudásra, és a távolabbi jövőben az Airbus Helicopters által gyártott minden forgószárnyasban lesz olyan alkatrész, amely a 2021-től megnyíló magyarországi üzemből kerül ki – tette hozzá a vezérigazgató.

„Ez a partnerségi megállapodás összhangban van az európai együttműködési stratégiánkkal, megerősíti az iránti elkötelezettségünket, hogy új lendületet adjunk Európa egyik legdinamikusabban fejlődő gazdaságával való együttműködésünknek” – mondta az Airbus Helicopters vezérigazgatója.

Hozzátette: ”A projekt jórészt annak köszönhető, hogy Magyarországon rendelkezésre áll a szükséges szakértelem és az ország elkötelezett a technológiai innováció iránt, amely most tovább erősödik az Airbus nemzetközi ellátási láncán belül.”

A megállapodással fenntartható és az Airbus szervezetébe integrálható üzem jön létre.

A zöldmezős beruházással megépülő gyártóközpont kezdetben mechanikai alkatrészeket gyárt, amelyeket az Airbus repülésvezérlő berendezéseket összeszerelő üzemébe szállítanak, hogy aztán az Airbus különböző, a világ több mint 150 országában használatban lévő helikoptermodelljeibe építsék be őket.

A megállapodás szerint a gyár olyan hazai beszállítók szolgáltatásait is igénybe veszi, amelyek megfelelnek az Airbus szigorú minőségi követelményeinek.

Ide tartoznak például a különböző felületkezelési eljárásokkal kapcsolatos feladatok.

A partnerség nem korlátozódik kizárólag helikopterekre, további potenciális projektek előtt nyithat ajtókat a jövőben.

Magyarország hosszú idő óta elismeri az Airbus civil és katonai termékek minőségét, amelyeket széleskörűen használ védelmi és polgári célokra. A Honvédelmi Minisztérium két lépcsőben 36 Airbus-helikoptert vásárolt, 20 darab H145M és 16 darab H225M típusút, továbbá két A319-es repülőgépet már üzemeltet is.

A Wizz Air, Európa egyik legnagyobb légitársasága pedig több mint száz, kizárólag Airbusból álló flottát üzemeltet, illetve összesen 260 Airbusra adott le megrendelést.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!