Hétszáz millió kanadai dolláros állami finanszírozáshoz jutott a kanadai Air Transat, eközben a társaság felvásárlásától újabb vevő lépett vissza.

Megállapodott a kanadai Transat turisztikai vállalat az ország kormányával egy 700 millió kanadai dollár (570 millió USA-dollár) értékű állami támogatásról, amely lehetővé teszi, hogy a társaság újraindítsa az üzemelését, valamint megkezdje a következő évekre szóló stratégiai tervének végrehajtását.

A Transat elnök-vezérigazgatója, Jean-Marc Eustache a vállalat közleménye szerint kijelentette, hogy amint az utazás biztonságossá válik, és a korlátozásokat feloldják, a céghez tartozó Air Transat járatai újraindulnak. A korábbi közlések szerint ezt július végére tervezi a légitársaság.

A megszerzett állami forrás lehetővé teszi, hogy a járvány miatt törölt utazások ellenértékét visszatérítsék kreditek formájában az utasoknak.

Mindeközben Pierre Karl Péladeau milliárdos kanadai befektető is visszalépett a Transat felvásárlásától.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: Air Transat

A Globe and Mail információi szerint a Transat jelenlegi fő tulajdonosa kevesellte a Péladeau által ajánlott részvényenkénti 5 kanadai dolláros vételárat, amely egyébként megegyezett az Air Canada utolsó ajánlatával. A Transat közleménye szerint egyelőre hivatalos bejelentést nem kaptak Péladeau ajánlatának visszavonásáról.

Mint ismert, az Air Transat szabadidős légitársaságot is üzemeltető kanadai turisztikai vállalat felvásárlásáról még 2019-ben állapodtak meg a tulajdonosok az Air Canadával, de a világjárvány miatt a vevő több körben is csökkentette az eredeti, részvényenkénti 18 kanadai dolláros ajánlatát.

Az Air Canada végül idén áprilisban lépett vissza végleg az üzlettől, mert bár a Transat tulajdonosai rábólintottak a végső, részvényenkénti 5 kanadai dolláros ajánlatra, a hatósági jóváhagyások elhúzódtak. Az Európai Bizottság például a felvásárlást csak olyan feltételek mellett hagyta volna jóvá, amelyek a kanadai légitársaság számára nem voltak ésszerűen teljesíthetők. Péladeau az Air Canada visszakozásáról szóló első hírek februári megjelenésekor lépett elő ajánlatával.

Mint ismert, áprilisban a kanadai kormány legfeljebb 5,9 milliárd kanadai dollár (4,69 milliárd USA-dollár) értékű forrás biztosításáról döntött a járvány miatt nehéz helyzetbe került Air Canada számára.

A harmadik nagy kanadai légitársaság, a West Jet viszont egyelőre nem kapott semmilyen állami forrást a szövetségi kormányzattól, ez szerintük a piac torzulását eredményezheti a másik két cég javára.