Megállapodást kötött az Air Arabia Örményország nemzeti befektetési alapjával (ANIF), hogy vegyesvállalati formában közösen hozzák létre az ország új, low-cost modellben működő nemzeti légitársaságát.

A megállapodás értelmében az Air Arabia részvételével független vegyesvállalatot alapítanak, amely az utasszállításra fókuszáló diszkont légitársaságként, a jereváni nemzetközi repülőtérről üzemel majd – olvasható az arab vállalat közleményében.

A cég nemzeti légitársasági státuszt kap, nevét egy augusztus közepéig tartó nyílt pályázaton keresik.

Ebben az örmény utazóközönségtől várják a javaslatokat, a nyertest a vállalat igazgatósága választja majd ki.

Forrás: Air Arabia

A légicég működése a közlés szerint támogatja majd a turisztikai szektor és a helyi gazdaság növekedését, megbízható és jó ár-érték arányú szolgáltatást nyújtva javítja az ország légiközlekedési kapcsolatait.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légi üzemeltetői engedély (AOC) megszerzésére irányuló folyamatokat a közeljövőben kezdeményezik, a járatok indulásának dátumát, a repülőgépflottával és az útvonalhálózattal kapcsolatos részleteket később jelentik be.

Mint ismert, az Egyesült Arab Emirségekben található Sardzsa székhelyű Air Arabia több légitársaságot is sikerrel üzemeltet vegyesvállalati formában. A csoporthoz tartozik az Air Arabia Maroc, az Air Arabia Egypt és az Air Arabia Abu Dhabi, amely a Wizz Air Abu Dhabi versenytársa.

A magát a Közel-Kelet és Észak-Afrika vezető low-cost légitársaságaként aposztrofáló cég az algériai piacra is hasonló formában tervezi a belépést a korábbi hírek szerint. Az Air Arabia-csoport még 2019-ben 73 A320neo, 27 A321neo és 20 extra nagy hatótávú A321XLR repülőgép megrendeléséről állapodott meg az európai gyártóval.

Örményország az Armenian Airlines 2003-as csődje óta nem rendelkezik állami tulajdonú nemzeti légitársasággal, később a magánkézben lévő Armavia próbálta betölteni ezt a szerepet, de 2013-ban az a cég is megszűnt.

Amint korábban megírtuk, az örmény hatóságok egy ideje azon dolgoznak, hogy megnyissák a piacot az európai low-cost cégek előtt, még 2019-ben a Ryanair és a Wizz Air is jelezte, hogy belép az országba, és járatokat indít európai bázisairól.