Személyzettel együtt, úgynevezett wet-lease megállapodást keretében az Air Belgiumtól bérel egy Airbus A340-300-as repülőgépet a LOT. A lengyel légitársaság a Boeing 787-8 Dreamlinerek hajtóműproblémái miatt kényszerül a belga négyhajtóműves repülőgép bérlésére.

Az Air Belgium OO-ABA lajstromjelű Airbus A340-ese Brussel Zaventem repterén (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

A LOT február 28 és április 19-e között bérli az Air Belgium Airbus A340-300-as repülőgépét.

Az OO-ABA lajstromjelű négyhajtóműves a LOT Varsó – New York (JFK) között üzemelő járatain helyettesíti a Dreamlinereket hetente hat alkalommal.

A lengyel légitársaság nyolc Boeing 787-8 Dreamlineréből jelenleg három nem üzemel a Rolls-Royce Trent 1000 hajtóművek hibái miatt.

A repülőgép bérlésre feltehetően azért is szüksége volt a LOT-nak, mert március 1-től a Budapestről üzemelő transzatlanti járatok is visszatérnek az eredeti menetrendhez, azaz a LOT egy Boeing 787-8 Dreamlinerét várhatóan fixen újra a budapesti bázisra telepíti.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A tavaly év vége óta tartó járattörlések és frekvenciacsökkentés után március elejétől újra hetente négy alkalommal közlekednek a LOT járatai a Budapest – New York (hétfő, csütörtök, péntek vasárnap – budapesti indulások), valamint hetente kétszer a Budapest – Chicago (kedd, szombat) útvonalon.

A wet-lease tartja életben az Air Belgiumot

Az Air Belgium tavaly indult start-up légitársaság, összesen négy Airbus A340-300-as repülőgépet üzemeltetnek. A cég korábban Hongkongba és Kínába kívánt menetrend szerinti járatokat üzemeltetni Brüsszel-Charleroiról.

A kínai partner azonban hamar kitáncolt az üzletből és adminisztrációs gondok is adódtak az indulással, ezért csak néhány menetrend szerinti járatot teljesített a cég a Távol-Keletre. A borotvaélen táncoló céget végül az tartotta életben, hogy repülőgépeiket wet-lease konstrukcióban kiadták más légitársaságoknak, valamint charter járatokat is vállalnak.

Egy repülőgépük hónapok óta fixen a British Airways járatain teljesít szolgálatot. A brit légitársaságnak ugyancsak a Dreamlinerek hajtóműproblémái miatt volt szüksége a gépbérlésre.

A legfrissebb hírek szerint az Air Belgium március végétől újra tudja indítani menetrend szerinti járatait Charleroi és Hong Kong között hetete három alkalommal.