Az Etihad Airways közreműködésével az Air Serbia használhatja a nemrég földre kényszerült Jet Airways heathrow-i slotjait.

Az Etihad Airways A320-asa (Fotó: Etihad Airways)

A két hete leállt indiai légitársaság, a Jet Airways üresen maradt slotjainak egy részét átvette a résztulajdonos Etihad Airways.

Most ezek közül napi egy járatra szóló jogot bérbe ad az ugyancsak részben Etihad-tulajdon szerb fuvarozó részére a 2019-es nyári menetrend időszakára az Ex-Yu Aviation információi szerint.

A légitársaság már most is működtet napi egy járatot a brit főváros fő repülőterére, amely délelőtt közlekedik, hétvégén ez kiegészül egy esti járatpárral.

A vasárnap induló új járat minden nap 17:20-kor érkezik majd Heathrow-ra és 19:45-kor indul vissza Szerbia fővárosába.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A járat JU388/JU389 számon fog közlekedni. A slotcsere dokumentuma alapján az Etihad Airways A320-asa fogja teljesíteni a járatokat, 136 főre székezett elrendezésben (16 business- és 120 turista osztályú üléssel).

London-Heathrow a világ egyik legzsúfoltabb repülőtere. A légikikötő futópályái az év majdnem minden napján a kapacitásuk maximumán működnek, így egy-egy résidő jelentős összeget megér a légitársaságoknak. Emlékezetes, hogy 2006-ban a Malév is értékesítette itteni slotjait, hírek szerint kétmilliárd forintnyi összegért.

Az eddigi legdrágább tranzakció az volt, amikor az Oman Air az Air France-KLM csoporttól 2016-ban sajtóinformációk szerint 75 millió USA-dollárért (kb. 21,5 milliárd forint) vett résidőt, azt megelőzően pedig az American vásárolt a SAS-tól 60 millió USA-dollárért slotokat.

Forrás: Air Serbia