Több nemzetközi érdeklődő is van a portugál nemzeti légitársaság iránt – nyilatkozta kedden újságíróknak Fernando Pinto, a TAP Portugal vezérigazgatója. Mindeközben az British Airwayst és az Iberiát tulajdonló International Airlines Group megerősítette, hogy komolyan érdeklődik a TAP iránt, amely nem mellesleg holnap nyitja meg heti 8. járatát a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre.

A TAP Portugal privatizációját tavaly októberben hirdette meg a portugál kormány. A világgazdasági válság nehézségeitől sújtott Portugáliát 78 milliárd eurós összeggel támogatta az EU és az IMF, amelynek egyik feltétele a nemzeti légitársaság magánosítása volt.

„Nem mondhatok neveket, de annyit igen, hogy a privatizáció nagy érdeklődést váltott ki” – nyilatkozta tegnap a TAP vezérigazgatója, aki szerint a légitársasága attól olyan érdekes, hogy jól kiépített útvonalhálózattal rendelkezik a déli féltekén.

Több találgatás is napvilágot látott azzal kapcsolatban, hogy mely légitársaságot sikerül stratégiai partnerül megnyerni a TAP számára, de a legfrissebb hírek szerint az International Airlines Group (IAG) lehet a befutó. A spanyol és a brit nemzeti légitársaságot tulajdonló vállalat már a privatizációs eljárás megindításakor érdeklődést mutatott a portugál légitársaság iránt, de a tegnapi nap folyamán ezt hivatalosan is megerősítették.

Az IAG számára a kezdetektől fogva vonzó a TAP Portugal kiterjedt brazíliai útvonalhálózata. A brit-spanyol vállalat szóvivője legutóbb úgy nyilatkozott, hogy érdekeltek abban, hogy minél többet tudjanak meg a privatizációs eljárásról, amelynek várják további részleteit a portugál kormánytól.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A kormánynak az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) felé vállalt kötelezettségei következtében még az idén privatizálnia kell a nemzeti légitársaságot.

A portugál nemzeti légitársaság székhelye az ország fővárosában, Lisszabonban található. A TAP Portugal, amely 2011-ben a Global Traveller Magazine értékelésében Európa Legjobb Légitársasága lett 2005 óta a Star Alliance légiszövetség teljes jogú tagja.

A légitársaság flottájában, amely az Airbus gyár különböző típusaiból áll, összesen 55 utasszállító repülőgép teljesít szolgálatot. A keskenytörzsű flotta 19 darab Airbus A319, 17 darab A320 és 3 darab A321 típusokból áll, míg a hosszú távú járatok teljesítését 12 darab szélestörzsű Airbus A330-200 és 4 darab A340-300 végzi.

A flottamodernizációs programja keretében a TAP elsők között rendelt az európai repülőgépgyár vadonatúj fejlesztésű Airbus A350 eXtra-Wide-Body típusából. 2005-ben a portugálok 10 darab A350-800-ra írtak alá rendelési szerződést, amelyet tavaly 8 A350-800-asra és 4 hosszabb törzsű A350-900-asra módosítottak.

Az 1945-ben alapított légitársaság útvonalai napjainkban 34 ország 75 városát kötik össze. Az idei nyári menetrendben, június 30-tól immáron Bukarestbe is közvetlen járatot indítanak, amely heti három alkalommal fog közlekedni.

A Budapestre 2004 óta közlekedő TAP Portugal április 19-től heti 8-ra növeli Lisszabon és a magyar főváros közötti járatainak számát. A magyar utazóközönség körében egyre népszerűbb portugáliai desztinációra a légitársaság Airbus A319/A320 típusú repülőgépei közlekednek a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér 2-es termináljáról. A két főváros közötti utat a vállalat sugárhajtású gépei 3 óra 45 perc alatt teszik meg.

Érkezés Lisszabonból – A TAP Airbus A319 típusú repülőgépe Budapesten

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!