A felszámolás alatt álló Air Berlin képviselője beadta a bíróságra a kártérítési igényt az Etihad-holding ellen. A légitársaság legalább 500 millió, de akár 2 milliárd eurót követel az egykori résztulajdonos arab vállalattól.

A berlini tartományi bírósághoz pénteken beérkezett Lucas Flöther, a csődbe ment Air Berlin felszámolóbiztosának kártérítési beadványa az egykori résztulajdonos Etihad-holding ellen – írja az aero.de portál.

Egy dokumentumra hivatkozva kér kártérítést a német cég, amelyben az Etihad 2017 tavaszán 18 hónapra finanszírozási ígéretet tett, ám ezt augusztusban visszavonta.

Emiatt az Air Berlin kénytelen volt fizetésképtelenséget jelenteni, majd ősszel le is állította működését. Az idén tavasszal már érkeztek hírek arról, hogy kártérítési igénnyel kíván élni a felszámolás alá került német légitársaság.

Moving Forward: elindította a kártérítési eljárást a felszámolás alatt álló német cég az Etihad ellen (Fotó: AIRportal.hu)

A beadvány szerint legalább 500 millió eurót követelnek az Etihadtól, hozzátéve, hogy további kártérítési felelősség is felmerül, így a bíróság közleménye szerint akár 2 milliárd euróig is terjedhet az összeg.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az abu-dzabi székhelyű holding, amely az Etihad Airways anyavállalata, 2012-ben vásárolta be magát a második legnagyobb német légitársaságba, 29 százalékos részesedést szerezve, és folyamatosan pénzügyi segítséget nyújtva később.

Ám aztán a holding anyagi helyzete megrendült, főként az Air Berlin és a másik résztulajdon, az Alitalia rossz gazdasági teljesítménye miatt. Jelenleg is új stratégia szerint, takarékossági programokkal, a koncepciója átalakításával igyekszik rendezni a pénzügyeit.