Az Airbusnak adott igazat egy brit bíró, aki szerint nem lehet a gyártót arra kényszeríteni, hogy az általa visszamondott repülőgépeket elkészítse a légitársaság számára.

A Reuters jelentése szerint a Qatar Airways – az Airbus számára hízelgően – azzal érvelt, hogy a piacról, vagy lízingcégektől nem tudna olyan minőségű és teljesítményű gépeket beszerezni, mint az újonnan megrendelt A321neók. Még a feltételesen megrendelt Boeing 737 MAX-okkal sem.

Ezért a cég azt kérte, hogy a bíróság tartsa fenn az Airbus által korábban visszamondott megrendelést.

Forrás: Airbus

A bíró azonban nem adott helyet a Qatar Airways érvelésének, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy a katari cég egy átfogóbb keresetben ne kérhetné a szerződés visszaállítását.

Mint ismert, az Airbus és a Qatar Airways ügye tavaly év végén mérgesedett el, miután az A350-esek festési hibája miatt a közel-keleti cég több mint félmilliárd dolláros kártérítést követelt és megtagadta az újabb gépek átvételét.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Erre válaszul törölte az Airbus az 50 darabos A321neo megrendelést arra hivatkozva, hogy egy klauzula szerint ha az egyik szerződést nem teljesíti a fél, akkor a másik a felbontható. Ez azonban a teljes légiközlekedési iparágat meghökkentette, a Qatar is bírósághoz fordult.

Az eredeti, az A350-esek festésével kapcsolatos vita tovább folytatódik a brit bíróságon.