A bírósági szakaszba érő vitában a katari légitársaság hatalmas pénzbeli kártérítésre tart igényt az európai gyártótól az A350-esek festési hibái miatt.

A Reuters bírósági dokumentumokra hivatkozva azt írta, a katari nemzeti légitársaság 618 millió dollárt követel azért, mert több tucat A350-esét a festési hibák miatt átmenetileg le kellett állítania az ország hatóságának döntése alapján.

A Qatar Airways emellett napi 4 millió dollár extra kártérítést is akar, amiért nem használhatja az immár 21 darab, földre parancsolt repülőgépét.

Reuters via Twitter

Az Airbus a beadványok szerint vitatja az összeget, és teljes egészében visszautasította a légitársaság kártérítési igényét. A Qatar Airways nem reagált a hírügynökség megkeresésére.

A két fél vitája decemberben mérgesedett el, amikor peren kívüli megállapodás hiányában a londoni Felsőbíróság (High Court) elé került az ügy. A légitársaság azt szeretné elérni, hogy az Airbus mélyreható vizsgálatokat folytasson, és tárja fel a hiba okát, mivel ennek hiányában a katari cég szerint semmilyen javítás nem fogja megoldani a helyzetet.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mint arról többször beszámoltunk, a Qatar Airways több A350-esén lepattogzott a festés, utóbb aztán fotók is kiszivárogtak a problémáról, amely állítólag több légitársaságnál is előfordult, és a kommentárok szerint a gép villámvédelmét is érintheti.

Az Airbus szerint átfogó vizsgálat során megállapították, hogy a felületi festési hibák nincsenek hatással a típus légialkalmasságára, és ezt az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) is megerősítette.